La Fiscalia demana al Suprem que mantinga les euroordres per a Puigdemont i Comín

L'escrit també insta el jutge instructor a reclamar al Parlament Europeu que suspenga la immunitat que ostenten com a eurodiputats
23 desembre 2019 12:14h
Toni Comín i Carles Puigdemont van recollir divendres passat la seua acreditació com a eurodiputats. / NAZARET ROMERO, ACN

MADRID (ACN). La Fiscalia ha presentat aquest dilluns un escrit adreçat al jutge instructor de l'1-O, Pablo Llarena, on li reclama que mantinga les eurooedres contra l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, i que demane "amb la major urgència possible" al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat que ostenten com a eurodiputats

En l'escrit, la Fiscalia també demana a Llarena que comunique de manera immediata a les autoritats belgues que ja ha demanat al Parlament Europeu aquesta suspensió, de manera que deixe en suspens els terminis per a la resolució de l'euroordre fins que el Parlament Europeu decidisca sobre aquesta questió.

La Fiscalia respon d'aquesta manera a la petició que va fer dijous el jutge Llarena després que es donara a conéixer la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que reconeixia la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat. Llarena va demanar a les parts que es posicionaren en un termini de cinc dies sobre com calia actuar respecte a Puigdemont i Comín, que també van ser elegits com a eurodiputats.

En el seu escrit la Fiscalia insisteix que Puigdemont i Comín "es troben en situació de rebel·lia" i recorda que s'ha dictat contra ells una mesura de presó provisional, a més d'ordres de recerca i captura per delictes "molt greus".

Segons la Fiscalia, malgrat la sentència del TJUE, les mesures cautelars que ja va acordar Llarena "estan absolutament legitimades i justificades", i s'han de mantindre no només per "la gravetat dels delictes i de les penes", sinó també "per la necessitat" que responguen als càrrecs que se'ls imputen i per a "evitar la reiteració delictiva".

Ho justifica pel fet que l'elecció de Puigdemont i Comín com a eurodiputats es va produir quan ja havien estat processats i, per tant, "eren plenament conscients de les limitacions que comportava la seua situació processal per a l'exercici dels seus drets polítics".

En tot cas, la Fiscalia reconeix que gaudeixen d'immunitat per la qual cosa reclama a Llarena que demane "de forma immediata i urgent" la seua suspensió.

També demana al jutge instructor que comunique tan aviat com siga possible al Parlament Europeu "les mesures cautelars per a salvaguardar les finalitats del procés penal".

next