La Fiscalia destaca la "transcendència" de la condemna a 'La Manada', ja que aclareix "què és el consentiment" 

Representants de tot l'espectre polític aplaudeixen la sentència per violació i feliciten el moviment feminista per la seua "victòria"
21 juny 2019 20:03h
La Fiscalia creu que la decisió del Suprem ha servit per a donar més valor al testimoni de la víctima. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La Fiscalia ha emés un comunicat valorant la decisió del Tribunal Suprem de condemnar els membres de 'La Manada' per violació a 15 anys de presó. En l'escrit, confia que la decisió servisca perquè les víctimes d'aquests delictes contra la llibertat sexual "perden la por" a portar els agressors a judici pel temor que el seu testimoni no siga suficient per al tribunal.

També remarca la "transcendència" de la decisió per a "garantir la seguretat jurídica que estava reclamant la societat". A més, creu que ha servit per a donar més valor al testimoni de la víctima, enfront de qui volia fer veure que calia reforçar la seua negació a mantindre relacions amb "actes o actituds" que, segons la Fiscalia, no farien més que posar en risc la seua integritat física. 

Per al ministeri públic, doncs, la condemna aclareix el concepte de "consentiment" tenint en compte el criteri de l'acusació pública, que sostenia que calia parlar "d'intimidació ambiental sobre la víctima".

En el comunicat, la Fiscalia celebra que la sentència del Suprem confirme el criteri que han estat defensant des que van passar els fets acceptant conceptes com la intimidació per haver passat en un lloc aïllat i estret, i per la diferència numèrica entre agressors i víctimes, unit a la seua forta complexió, que contrastava amb la de la víctima. 

La nota la signen la Fiscalia de Navarra, la Fiscalia Delegada de Violència contra la Dona i la Fiscalia del Tribunal Suprem, que remarquen que des del principi han donat suport a la víctima sostenint l'acusació i portant el cas fins a la més alta instància judicial de l'Estat, "defensant els drets d'una dona que va patir una agressió sexual que mai va haver de patir i que cap dona hauria de patir mai en cap moment", conclou l'escrit. 

Reconeixement al moviment feminista

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat que el Tribunal Suprem haja condemnat 'La Manada' per violació. Al seu compte de Twitter, el president espanyol destaca que "només sí és sí". "Espanya segueix avançant en la protecció dels drets i llibertats de les dones i no s'aturarà. Perquè la vam creure, perquè vos creiem. Perquè vos volem vives, lliures i sense por", afegeix. 

També Carmen Calvo s'ha pronunciat sobre el tema: "La decisió del Tribunal Suprem sobre el cas de 'La Manada' reconeix la credibilitat de la víctima i està en sintonia amb la modificació legal proposada pel govern [espanyol] per a diferenciar el delicte de violació i agressió sexual del delicte d'abusos". "Només si és sí", conclou.

Per la seua banda, la portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, ha celebrat "com a dona i com a demòcrata" la sentència i espera que "caiga tot el pes de la llei" sobre els condemnats.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, celebra que la justícia haja escoltat els milions de dones que van eixir al carrer amb el crit 'jo sí que et crec' i felicita el moviment feminista per una "victòria" que, segons diu, no hauria sigut possible sense la seua lluita.

next