El govern espanyol qüestiona alguns articles de la llei d'igualtat LGTBI valenciana i convoca una bilateral

L'Estat considera que alguns aspectes dels articles 26 i 60 van més enllà de les competències autonòmiques
21 març 2019 13:25h
La llei va ser aprovada per les Corts el 29 de novembre de l'any passat amb el suport de tots els grups excepte el PPCV, que es va abstindre. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El govern espanyol manté algunes discrepàncies sobre dos articles de la llei LGTBI valenciana (la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d'igualtat de les persones LGTBI), relacionats amb polítiques en ocupació i infraccions, i ha convocat una comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat per a solucionar-les.

Així consta en la resolució datada el passat 1 de març que publica aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), en la qual s'explica que s'iniciaran "negociacions per a resoldre les discrepàncies manifestades en relació amb els articles 26 i 60" de la citada llei, que va ser aprovada per les Corts el 29 de novembre de l'any passat amb el suport de tots els grups excepte el PPCV, que es va abstindre.

A més, el text recull que es designarà un grup de treball per a proposar a la Comissió Bilateral de Cooperació la solució que siga procedent.

Polítiques en ocupació i infraccions

En concret, l'article 26 versa sobre la integració del dret a la igualtat de tracte i oportunitats de les persones LGTBI i estableix que la conselleria amb competències en ocupació ha de tindre en compte en les seues polítiques "el dret de les persones a no ser discriminades per raó d'orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar".

A més, indica que les empreses "han de respectar la igualtat de tracte, de condicions i d'oportunitats de les persones LGTBI" i, per això, "han d'adoptar mesures adreçades a garantir el seu accés al treball en condicions d'igualtat, per mèrit i capacitat, i evitar qualsevol mena de discriminació". Afegeix que el Consell "impulsarà mesures per a fomentar la igualtat i la no discriminació de persones LGTBI, especialment adreçades a les petites i mitjanes empreses, que inclouran el suport tècnic necessari".

Pel que fa a l'article 60, tracta sobre les infraccions administratives, que es qualifiquen de lleus, greus i molt greus, i detalla en què consisteixen. S'hi troba el fet d'"utilitzar o emetre expressions vexatòries" contra les persones LGTBI o les seues famílies en els serveis públics, la imposició de disposicions o clàusules en els negocis jurídics que constituïsquen o causen discriminació" o la difusió en centres educatius valencians de llibres i materials que presenten les persones com a superiors o inferiors en funció de la seua orientació sexual, així com la realització de teràpies d'aversió.

Una qüestió de competències

Segons ha pogut saber Europa Press, l'Estat qüestiona diversos aspectes, com ara l'obligació de les empreses de respectar la igualtat de tracte, condicions i oportunitats. Des del govern espanyol no consideren que entre en contradicció amb la legislació estatal, però sí que s'estima que van més enllà de les competències autonòmiques en la matèria.

El mateix argument s'esgrimeix en el cas de l'article sobre les infraccions i les sancions. El govern espanyol considera que el procediment sancionador correspon a la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

Compromís troba "incomprensible" que el govern espanyol qüestione la llei LGTBI: "Es va aprovar sense cap vot en contra"

El portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha mostrat aquest dijous l'"estupefacció" de la seua formació després de conéixer que el govern espanyol qüestiona la llei. Al seu judici, és "incomprensible" que es pose en dubte una norma que "es va aprovar a les Corts sense cap vot en contra".

Segons ha assenyalat Ferri, els sorprén que el govern del socialista Pedro Sánchez "faça el mateix que feia el de Mariano Rajoy: amenaçar de portar als tribunals les lleis socials valencianes". "És una llei que només busca posar fi a la discriminació i garantir la igualtat entre totes les persones siguen com siguen i estimen a qui estimen", ha subratllat.

Ferri ha destacat que aquests quatre anys el Botànic ha situat el País Valencià "al capdavant de les polítiques d'igualtat, cosa que contrasta amb la inacció dels diferents governs de Madrid, que no han aprovat ni la llei trans ni la llei LGTBI estatal".

"El que demanem és que si no tenen la capacitat o les ganes per a portar endavant aquestes lleis, com a mínim que no posen bastons a les rodes a les lleis que hem aprovat ací", ha sentenciat.

next