El govern espanyol reconeix els republicans exiliats que van contribuir a l'alliberament de París

Aquest cap de setmana se celebren els actes de commemoració del 75é aniversari d'aquesta gesta
24 agost 2019 06:00h
El govern estatal vol destacar el paper d'aquestes persones en la construcció de la memòria democràtica europea. / MINISTERI DE JUSTÍCIA

VALÈNCIA. El Consell de Ministres, a proposta de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va aprovar aquest divendres una declaració institucional per a homenatjar els republicans espanyols exiliats que van contribuir activament a l'alliberament de París. D'aquesta manera, el govern estatal vol destacar el paper d'aquestes persones en la construcció de la memòria democràtica europea, segons informa La Moncloa en el seu compte de Twitter.

A més, amb aquesta declaració, el govern espanyol se suma als actes de commemoració del 75é aniversari de l'alliberament de París que tenen lloc aquest cap de setmana, coincident amb la data d'entrada de les tropes aliades a la capital francesa després de la derrota del nazisme.

L'executiu estatal recorda i ret homenatge a la participació dels espanyols que, enrolats en la novena companyia del general Philippe Leclerc, van ser els primers soldats a fer la seua entrada a París el 24 d'agost de 1944. Són 150 espanyols que van participar l'1 d'agost en el desembarcament de Normandia i van anar alliberant diferents ciutats franceses al seu pas en el camí cap a la capital.

El primer soldat aliat que va entrar a París el 24 d'agost de 1944 era el valencià Amado Granell (1898-1972). Ell va encapçalar la columna de vehicles La Nueve, integrada per més d'un centenar de republicans espanyols. Després de participar en la Guerra Civil, aquest republicà nascut a Borriana es va enrolar a l'exèrcit per a seguir lluitant contra el feixisme a Europa.

next