Montero es compromet a pagar 250 milions del FLA per a alleujar la tresoreria del Consell abans del 9 d'octubre

La reunió del president Puig amb la ministra d'Hisenda acaba sense una data concreta per al desbloqueig dels pagaments que corresponen al País Valencià
16 setembre 2019 17:15h
Ximo Puig s'ha reunit amb Montero aquest dilluns. / GVA

VALÈNCIA. La reunió entre el president Ximo Puig i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero –que havia sigut ajornada a aquest dilluns– ha acabat amb el compromís del ministeri de transferir 250 milions de l'extra del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) abans del 9 d'octubre, sempre segons fonts de la Presidència de la Generalitat.

Aquesta confirmació per part d'Hisenda arriba una setmana més tard que Soler tornara de la seua reunió amb la secretària d'estat de l'àrea amb una pròrroga per a la presentació del Pla Econòmic Financer d'aquest quadrimestre, necessari per a poder accedir als 250 milions del FLA. 

"El fonamental és que arribaran els diners a temps per a la nostra tresoreria; això és suficient", ha assenyalat Puig després de la reunió, que ha durat quasi dues hores. Amb l'arribada del FLA –que sol transferir-se al desembre–, la Generalitat assegura que podrà complir amb els seus compromisos de pagaments, que era una de les seues preocupacions.

Tot i que els comptes valencians podran superar l'any, Puig ha afirmat que s'hauran de realitzar alguns ajusts pressupostaris que en cap cas es donaran en els serveis socials. "Mai danyaran els drets socials de la ciutadania", ha afirmat. Soler ja va xifrar inicialment en 438 milions aquests ajusts, que va qualificar com a "contenció de creixement",

Malgrat això, el FLA suposa un préstec que la Generalitat haurà de tornar amb interessos. La reivindicació al respecte dels pagaments pendents per part de l'Estat –450 milions d'euros de les bestretes del finançament i els 280 per la liquidació de l'IVA del 2017– no ha rebut cap resposta nova. Montero s'ha limitat a afirmar, com ja ha fet durant les darreres setmanes, que aquests arribaran durant l'últim trimestre d'aquest any.

D'altra banda, Presidència també ha confirmat que, segons les dades de recaptació del Ministeri, les entregues a compte de la Generalitat han millorat en 278 milions d'euros respecte de la quantitat corresponent al 2018. 

next