Els 'indignats' amb Renfe es concentren a València per a denunciar el "maltractament continu"

Desenes de persones s'han reunit per a reclamar una major inversió als trens de rodalia i regionals
9 març 2019 18:50h
"S'està donant tota la prioritat a l'AVE", diu la portaveu de la plataforma Indignats amb Renfe. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Desenes de persones s'han concentrat aquest dissabte al matí a la Estació del Nord de València sota el lema 'Xiulem pel tren' per a reclamar una major inversió als trens de rodalia i regionals, així com per a denunciar "el maltractament continu que pateixen per part de Renfe".

La portaveu de la plataforma Indignats amb Renfe, Paula López, ha criticat la desigualtat en la inversió d'aquesta modalitat de transport enfront de la que es fa en l'alta velocitat. "S'està donant tota la prioritat a l'AVE, que representa –aproximadament– el 3% dels viatgers, mentre que els rodalia i la resta de trens mouen el 96% restant –coma amunt, coma avall–". López ha remarcat que la inversió en aquests trens és "solament del 20% any rere any".

"Estem patint un maltractament diari, retardant i cancel·lant trens contínuament. S'ha incrementat el temps de trajecte en rodalia entre València i Castelló: abans era d'una hora i ara és d'una hora i 20 minuts", ha incidit la portaveu.

Per la seua part, el portaveu de Usuaris del Tren Valencià, Rafael Villalba, ha recalcat que no estan d'acord amb "la gestió de Renfe en els últims anys". Consideren que aquesta "no és la forma de gestionar un mitjà de transport tan important com és el ferrocarril, que s'enfronta als nous reptes de manera més ecològica que la resta". Villalba ha afegit que "si Renfe no ho vol posar en valor, ho farem nosaltres, els usuaris i usuàries".

En un manifest repartit durant la concentració, els convocants han protestat per la inversió de "60.000 milions d'euros en AVE, un tren elitista i devorador de recursos econòmics i mediambientals que aprofundeix la discriminació social".

Al mateix temps, apunten que entre el 2017 i el 2018 "es van suprimir 2.000 trens per any en rodalia i regionals per falta de personal o manteniment i només a València s'han perdut més de deu milions d'usuaris per les obres del corredor mediterrani", que, segons adverteixen, "és un AVE camuflat, que no ha portat cap benefici a les usuàries".

En el manifest han elaborat un decàleg de reclamacions entre les quals es troben la "inversió en el més necessari i urgent del ferrocarril; la reestructuració d'horaris i contractació de personal per a prestar un servei de qualitat; l'eliminació de barreres arquitectòniques per a persones amb diversitat funcional, i la integració en un mapa que sume FGV, EMT i Renfe", entre d'altres.

Promocionar el tren en lloc del cotxe

Els manifestants també han criticat la "prioritat" que es dona als vehicles privats, el cotxe en aquest cas, davant un estand promocional d'una marca d'automòbils en l'estació valenciana. "Renfe, en lloc de promocionar el tren, té un cotxe a vestíbul de l'estació. Cap concessionari faria això amb el ferrocarril", ha apuntat Villalba.

"D'una banda, ens diuen que no hi ha diners per a personal o manteniment, però hi ha coses que no necessiten inversió, com ara anunciar per megafonia els retards o les cancel·lacions. En canvi sí que són capaços de dir-te que has de validar el teu bitllet; si no, et multaran. D'altra banda, saben que si cancel·len un tren, hi haurà més gent en el següent i, no obstant això, no posen un tren de doble composició perquè anem com a sardines", ha reclamat López.

Al fil d'aquesta qüestió, la portaveu ha afegit que aquesta situació provoca que "molta gent que agafa el tren, com veu que no arriben a temps al treball o la universitat, deixen d'agafar-lo i van amb cotxe, per la qual cosa es contamina més i accelerem el canvi climàtic, que és una realitat de la qual no podem fugir".

next