La Junta Electoral rebutja la petició d'Esquerra Republicana de retirar símbols de Falange: "Existeixen fa molts anys"

El partit republicà recorre contra la decisió de l'òrgan electoral en considerar que el jou i les fletxes alteren la "neutralitat dels edificis públics" perquè es corresponen amb el símbol d'un partit que concorre a les eleccions
10 abril 2019 17:39h
Escut franquista instal·lat a la façana de la caserna de la Guàrdia Civil de Patraix, a València. / AAVV PATRAIX

VALÈNCIA. La Junta Electoral valenciana considera que el símbol del jou i les fletxes de Falange no constitueix un element que haja de ser eliminat dels edificis públics durant el període electoral. Així li ho ha notificat a Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) en el seu escrit de resposta a la petició que el partit va elevar fa uns dies a la Junta Electoral Central (JEC) i la Junta Electoral valenciana sol·licitant la retirada del jou i les fletxes de les casernes de la Guàrdia Civil dels barris de València de Patraix i Benimaclet i de l'església de Rafelbunyol.

La raó que esgrimeix l'òrgan electoral és que els símbols referits, que coincideixen amb el de Falange –partit que concorrerà a les eleccions generals del 28 d'abril–, "no s'han posat durant aquesta convocatòria electoral, sinó que molts d'ells potser existisquen des de fa molts anys, fins i tot, dècades".

Segons explica la Junta Electoral, la decisió de no atendre la petició –acordada aquest dimarts 9 d'abril– s'argumenta pel fet que no li "correspon" atendre el requeriment d'ERPV "ni tampoc adreçar-se a la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana o a l'Arquebisbat de València assenyalant-los l'obligació o no de substituir els símbols considerats franquistes". Alhora, insta el partit a adreçar-se directament al govern espanyol i a l'arquebisbat sol·licitant la seua retirada.

Esquerra Republicana ha recorregut contra la decisió de la Junta Electoral valenciana en considerar que existeix un canvi de criteri respecte al cas dels llaços grocs del Palau de la Generalitat de Catalunya. Així, en el recurs d'alçada, el representant legal del partit republicà assenyala que els llaços grocs i la pancarta penjada a la seu del govern català tampoc no s'havien col·locat durant el període electoral i la JEC va obligar a retirar-los.

En aquest sentit, ERPV exposa en el seu recurs: "[Els símbols franquistes] no s'han posat durant el procés electoral i això és cert, de la mateixa manera que és cert que els llaços grocs i la pancarta del Palau de la Generalitat eren bastant anteriors a la contesa electoral i ja havien perdut fins i tot el color". "D'aquesta manera, això no pot ser un element de denegació", conclou ERPV sobre la decisió de no sol·licitar la retirada del jou i les fletxes.

En el recurs, el partit sol·licita a la Junta Electoral valenciana que eleve el recurs a la Junta Electoral Central i que aquesta atenga la seua petició d'instar la Guàrdia Civil a retirar el jou i les fletxes. A més, un dels arguments que exposa ERPV és que els símbols en qüestió "representen la dictadura franquista, que s'enalteix no sols per Falange sinó també per Vox i, fins i tot, pel PP"; tots ells partits que concorrern a les eleccions. És per això que consideren que, si la Junta Electoral no ordena la seua retirada, "permet l'existència d'aquest element no neutral en edificis públics".

next