Llista pròpia, nom en valencià i veu al Congrés: els detalls de l'acord entre Compromís i Errejón 

Dirigents de la coalició valencianista i Més Madrid es reuniran en les pròximes hores per a tancar la confluència que han de registrar abans de dilluns
25 setembre 2019 06:00h
Representants de Compromís i de Més Madrid es reuniran en les pròximes hores per a tancar els detalls de l'entesa. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. L'executiva de Compromís va abordar aquest dilluns amb un consens poc habitual el full de ruta de cara a les eleccions generals del 10 de novembre. Després d'acordar sense desgast intern concórrer a les urnes de la mà de Més Madrid –"i altres forces polítiques similars d'altres territoris de l'Estat", si finalment s'hi sumen– en les pròximes hores representants d'ambdues formacions hauran de concretar els detalls de l'entesa electoral.

Les bases de l'acord entre el partit d'Íñigo Errejón i Compromís ja es van pactar abans que l'executiva de la coalició valencianista portara a debat aquesta proposta de confluència. Assumpció de l'agenda política valenciana, respecte a la singularitat de Compromís i la possibilitat de tindre una veu pròpia dins del grup parlamentari són les tres condicions que la coalició va plantejar i que Errejón va acceptar.

Ara, però, queda anar a la lletra menuda. Com s'articula l'entesa electoral entre Compromís i Més Madrid? Són moltes les incògnites que encara queden per resoldre però la realitat és que Compromís haurà de fer una doble coalició. De portes endins, com passa en cada contesa electoral, ja que el Bloc, Iniciativa del Poble Valencià i Verds-Equo han de referendar la seua aliança per a cada convocatòria. De portes enfora, pel que fa a l'aliança amb l'opció que representa Més Madrid.

Les fonts consultades per Diari La Veu assenyalen que totes les incògnites es resoldran en una reunió de treball que se celebrarà en les pròximes hores, tot i que al tancament d'aquesta edició no hi havia encara dia ni lloc. La realitat, però, és que el temps impedeix ajornar molt la trobada, atés que diumenge 29 a les 23.59 hores expira el termini per a inscriure les coalicions electorals.

Formalment serà una coalició electoral. En la pràctica, des de Compromís asseguren que l'opció de Més Madrid era la més semblant a presentar-se en solitari. En aquest sentit, les mateixes fonts asseguren que la llista estarà formada únicament per les persones que trie Compromís i la campanya principalment la farà la formació valencianista. "Potser Errejón vinga a un míting però la campanya –i més ara que és una setmana– serà cosa nostra", explica a Diari La Veu un membre de l'executiva de Compromís.

Un nom que connecte els dos projectes

La majoria de travesses passen ara per saber quin nom adoptarà la candidatura, però totes les fonts consultades assenyalen que una condició és que la marca Compromís tinga presència en la papereta. Potser, però, també es decidisca posar un denominador comú en les candidatures que es presenten a cada territori sota el paraigua de la plataforma que, per ara, només integren Més Madrid i Compromís però que potser acabe acollint partits com la Chunta Aragonesista o En Marea. Una opció és que eixe 'Més', en el cas valencià, o 'Más', en els territoris de parla castellana, estiga en les paperetes de les candidatures simpatitzants del projecte d'Errejón.

Un nom que sona amb força és el de Més Compromís. Diverses fonts consultades reconeixen que aquesta fórmula es va posar damunt la taula en la reunió de la Comissió Executiva de Compromís de dilluns i va generar moltes simpaties. Més Compromís reuneix la condició de mantindre el nom de la coalició, connecta amb el projecte actual d'Errejón i "transmet la imatge d'obertura i suma que es va defensar a l'hora de triar anar amb Més Madrid a les eleccions", argumenten les mateixes fonts.

Els òrgans de Compromís encara no han abordat específicament el nom de la candidatura, si bé Més Compromís sembla a hores d'ara l'opció amb més probabilitats de tindre el vistiplau de totes les parts.

next