Màxim Huerta, Rosa Montero, Gerard Quintana i Marta Orriols, entre els 62 autors que estaran a la 54a Fira del Llibre

El certamen literari homenatja aquest any a Lluís Alpera, Manel Marí i Rafael Ninyoles
11 abril 2019 13:32h
La 54a Fira del Llibre tindrà lloc del 25 d'abril al 5 de maig al Jardí de Vivers de València. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Deu dies, del 25 d'abril al 5 de maig, serà la durada que tindrà la 54a Fira del Llibre de València. L'edició compta amb dies festius, dos caps de setmana i unes eleccions generals i autonòmiques, però els ingredients són suficientment atractius per a acudir al Jardí de Vivers a celebrar la "gran festa de la literatura", ha destacat aquest dilluns l'organització del certamen, que s'ha presentat al Saló de Cristall de l'Ajuntament de València, on han participat el president del Gremi de Llibrers, Natxo Larraz; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; l'alcalde de València, Joan Ribó, i la regidora de Cultura, Glòria Tello.

Al passeig d'Antonio Machado del Jardí de Vivers s'instal·laran 65 expositors i un total de 107 casetes que mostraran les últimes novetats literàries als visitants. A les parades de llibreries, editorials i institucions cal sumar la carpa que posa la Generalitat a disposició de l'Associació d'Editors del País Valencià, on estaran representades 56 empreses editorials, el col·lectiu que engloba els professionals de la il·lustració i la llibreria de la Generalitat.

L'organització d'aquesta 54a Fira del Llibre –el Gremi de Llibrers de València i la Fundació Fira del Llibre de València– ha convidat 62 autors que presentaran les seues publicacions. Escriptors en castellà com Rosa Montero, l'exministre de Cultura Màxim Huerta, Manuel Vilas, Ayanta Barilli, Benjamín Prado, Eva Baltasar i Sergio Villanueva i escriptors en català com Martí Domínguez, Ada Castells, Gerard Quintana i Marta Orriols passaran per la Fira a presentar els seus títols i participar en taules redones i trobades amb els lectors.

Enguany, la fira guardona el novel·lista Luis Landero i la poetesa i traductora Marta Passarrodona i, a més, homenatjarà el filòleg Lluís Alpera, el poeta Manel Marí –tots dos morts el 2018– i el sociolingüista Rafael Ninyoles. Una de les novetats d'aquesta edició és que el certamen suma a l'agenda activitats literàries i espectacles musicals com el concert de la Banda Municipal de València, la coral Allegro de l'ONCE i l'Orfeó Valencià Infantil i la performance del col·lectiu Cero en Conducta. Per aquest motiu, la Fira ampliarà diversos dies el seu horari, de manera que tancarà a les dotze de la nit.

En total es faran 150 activitats obertes al públic i 40 més adreçades als alumnes. Els expositors han programat 428 sessions de signatures de llibres i entre la programació de l'organització hi ha diferents actes destacats amb un total de 64 escriptors i escriptores tant en castellà com en català.

La 54a Fira del Llibre compta amb un pressupost de 360.000 euros dels quals la Fundació Fira del Llibre i el Gremi de Llibrers aporten 200.000 i 40.000 euros respectivament. La Generalitat, a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, aporta 36.000 euros per a sufragar les activitats escolars i les de la carpa d'editorials. L'Ajuntament de València aporta al pressupost 12.000 euros a través d'una subvenció a la quals cal sumar 3.900 euros de l'àrea de Biblioteques Municipals i la Diputació de València suma 10.000 euros més al pressupost. Al total s'afegeixen 36.600 euros provinents de patrocinadors. Això no obstant, l'organització està pendent de veure com concreta el Ministeri de Cultura l'aportació econòmica.

Amb unes xifres econòmiques similars a les del 2018, el president del Gremi de Llibrers, Natxo Larraz, espera repetir les dades aconseguides l'any passat, quan la Fira del Llibre va tancar amb un milió d'euros de facturació i 500.000 visitants. El cartell d'aquesta 54a edició està inspirat en el poema èpic de L'Odissea i és obra del dissenyador valencià Pablo Caracol.

next