Més País (Valencià): l'aposta d'Errejón per a seduir l'electorat i contradir les enquestes

El candidat de Més País ha reforçat la seua presència en els actes de Compromís sabedor que a les circumscripcions valencianes es juga bona part del seu èxit electoral
9 novembre 2019 06:00h
Més País va decidir celebrar el míting central de campanya a València el passat 2 de novembre. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Tres de set. Aquests són els dies de campanya que el candidat de Més País a la Presidència del govern espanyol, Íñigo Errejón, ha fet parada al País Valencià. Una dada que crida l'atenció, atés que el partit creat pel polític madrileny es presenta en les eleccions del 10 de novembre en 18 circumscripcions de tot l'Estat. Tot i això, Errejón ha concentrat bona part dels seus esforços a les de València, principalment a Alacant i Castelló, territoris on concorre de la mà de Més Compromís.

Les enquestes publicades durant les últimes setmanes i també en campanya pronostiquen que la representació de Més País al Congrés serà, en el millor dels casos, de cinc diputats, tot i que la majoria coincideixen a posar el sostre en els quatre escons. D'aquests, la meitat podrien procedir de la coalició que Errejón va subscriure amb Compromís per a concórrer en una llista única al País Valencià. A Alacant i Castelló, Més Compromís està en disposició de recuperar els escons que va perdre a l'abril i això ha sigut clau perquè la presència d'Errejón haja sigut constant en campanya. 

Si comptem que aquest dissabte, tot i ja no ser campanya, Errejón també passarà la jornada de reflexió a València, el polític madrileny haurà vingut a terres valencianes quatre dels últims deu dies. El dissabte 2 de novembre va participar en l'acte central de campanya de Compromís a València i després va dinar a Benicàssim amb alcaldes i càrrecs públics de la coalició; aquest divendres va passar tot el matí a València tancant campanya, i hores abans de l'inici formal de campanya, el 29 d'octubre, va participar en un acte a Alacant.

A més a més, la coportaveu de Compromís Mónica Oltra ha sigut peça fonamental en els actes forts d'Errejón. El va presentar fa uns dies en el desdejuni informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum a Madrid i aquest divendres també va participar en l'acte de tancament de campanya a la capital espanyola. Junt amb Manuela Carmena, Oltra és un dels referents d'Errejón.

Qui suma a qui?

En poques hores s'obriran les urnes i les paperetes dictaminaran si l'acord electoral entre Compromís i el partit d'Errejón ha sumat a la coalició valencianista. Ara com ara, sembla que el més beneficiat de l'entesa és el partit creat per l'exdirigent de Podem, ja que les enquestes preveuen que la meitat dels diputats que aconseguisca els aportaran les circumscripcions valencianes. 

Amb aquestes dades sobre la taula s'explica per què Errejón ha reforçat la seua presència en campanya al País Valencià. "Ací és on s'està jugant el peix", explica un membre de l'equip de campanya de Compromís. Un altre assenyala que és normal que Errejón haja recalat bona part de la campanya al País Valencià perquè la coalició amb Compromís era la més forta de totes les que ha bastit Més País.

I és que ara com ara no se sap qui suma a qui. O, almenys, qui suma més a qui. Les enquestes fan pensar que les forces estan repartides al 50%. Una dada clau perquè en aquesta coalició Compromís s'haja sentit tractada de "tu a tu", tal com reconeixen alguns dels seus membres. El resultat de les urnes incidirà, i molt, en el futur de la coalició entre el partit madrileny i la formació valenciana, tant pel que fa a l'organització de l'hipotètic grup parlamentari com pel que respecta a una entesa política estable.

Una via plurinacional

Durant la campanya, càrrecs i candidats de Compromís han anat inoculant la idea que la coalició amb Més País no ha de ser necessàriament una relació efímera. El mateix cap de llista per València, Joan Baldoví, reconeixia en l'entrevista concedida a Diari La Veu que l'acord amb Més País "és un camí que pot obrir la porta a una mirada perifèrica diferent a Madrid".

Tot i que és tot molt incipient, Compromís té al cap treballar per a aconseguir un acord estable de les forces progressistes territorials –els anomenats "partits a l'esquerra del PSOE"–. Una entesa, això sí, més àmplia que l'ha que s'ha aconseguit en aquesta ocasió, que sols ha sumat la Chunta Aragonesista. Es tractaria de sumar els partits nacionalistes –a excepció del PNB i els independentistes catalans– com Més o BNG.

Aquesta idea està en l'horitzó de Compromís, que en totes les generals des del 2011 a excepció de les d'abril del 2019 ha anat en coalició amb algú. Fa huit anys, amb Equo; el 2015, amb Podem; el 2016, amb Podem i Esquerra Unida i, ara, amb Més País. Seguir explorant o no aquesta via dependrà, però, dels resultats d'aquest diumenge 10 de novembre.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next