La Mesa de les Corts desmenteix que Amparo Morell fora guardonada per la seua defensa del lloguer de ventres

L'òrgan "aclareix" que no és responsable de l'homenatge a les dones ni de suggerir les premiades, però remarca que la candidata proposada per Ciutadans es va presentar com a responsable de finances d'una empresa
26 març 2019 11:50h
Ciutadans va utilitzar un acte feminista a les Corts per a homenatjar una defensora dels ventres de lloguer.  / INMA CABALLER, CORTS VALENCIANES

VALÈNCIA. La Mesa de les Corts Valencianes, que s'ha reunit aquest dimarts al matí, s'ha manifestat també sobre la polèmica sorgida pel reconeixement a Amparo Morell Bayarri en l'acte Les Corts de les Dones. Aquest òrgan, per assentiment de totes les persones que en formen part, vol "aclarir" que "no és l'encarregat de proposar la celebració d'eixe acte ni la data ni les persones o institucions homenatjades".

Aquest dilluns, una trentena d'entitats feministes van presentar un escrit al president de les Corts, Enric Morera, demanant-li que es retirara el premi entregat aquest divendres durant l'acte Les Corts de les Dones a Morell, que va intervindre com a representant de l'associació Son nuestros hijos, si bé havia estat presentada com a responsable del departament de finances d'Anexa Logística.

La Mesa de les Corts, però, explica que "és l'extinta Comissió d'Igualtat de Gènere i Polítiques LGTBI de la IX Legislatura qui sol·licità la realització de l'acte" i que és aquesta comissió qui "va proposar el llistat de les guardonades, com ha estat costum en totes les edicions celebrades en aquesta legislatura, respectant-se els noms proposats pels diferents grups parlamentaris sense que es donara cap veto a cap proposta". 

Això sí, destaquen que en la documentació facilitada per la Comissió a la Mesa, que després es va traslladar a la Junta de Síndics, "en cap moment apareix cap referència de la Sra. Morell amb l'associació que defensa la gestació subrogada". És per això que, segons "un acord de la Mesa de les Corts 3234/IX i les dades verificades pel servei de Protocol de la cambra, la Sra. Morell és distingida per ser la responsable del departament financer de l'empresa Anexa Logística i no com a membre d'una associació que defensa els ventres de lloguer."

L'escrit de la Mesa recull que la controvèrsia va nàixer amb "el discurs d'aquesta persona guardonada, que va posar de manifest la seua condició de membre d'una associació que defensa la gestació subrogada, motiu aprofitat per eixa entitat per a difondre en diferents xarxes socials un presumpte i inexistent homenatge de les Corts a totes les mares per gestació subrogada, sent aquesta afirmació totalment falsa."

Després de tota aquesta argumentació, la Mesa de les Corts reitera que no és aquest òrgan qui decideix els guardons que s'atorguen en l'acte Les Corts de les Dones i que les Corts Valencianes no han distingit ni directament ni indirectament cap associació en defensa de la gestació subrogada.

A més, remarquen que la Mesa ha respectat, "com sempre ha fet en la IX legislatura", l'acord de la Comissió d'Igualtat de Gènere i Polítiques LGTBI respecte al llistat de persones o institucions dignes de menció. Per tot això, l'òrgan "lamenta profundament" que aquest acte haja transcendit "per una polèmica totalment contrària a la seua motivació".

Finalment, proposen que en el futur "es redacten i consensuen entre tots els grups parlamentaris unes bases amb el procediment de proposició i aprovació de les guardonades dignes de rebre aquesta distinció de les Corts" per tal d'evitar que "la solemnitat i rellevància de l'acte es vegen afectades i que el respecte i la sororitat siguen les senyes d'identitat d'aquesta jornada d'homenatge".

next