Mónica Oltra: "Al Consell no ens marcarà l'agenda l'extrema dreta"

La vicepresidenta pensa que Vox busca "generar estigma" perquè té un model de societat en què "no cap molta gent"
4 agost 2019 11:40h
Oltra vol una oposició que "actue amb lleialtat institucional". / EFE

VALÈNCIA. La vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, assegura que al Consell "no li marcarà l'agenda la ultradreta" i opina que els partits de l'oposició que vulguen situar-se en la democràcia s'haurien de plantejar "fins a quin punt" Vox els marcarà "l'agenda o la línia ideològica".

Oltra assenyala en una entrevista amb l'Agència EFE que li agradaria que aquesta legislatura hi hagués una oposició "constructiva, que propose, que intente acordar" i actue amb "lleialtat institucional", i anuncia que aspira a aconseguir un "ampli consens" sobre dues futures lleis: la d'Igualtat i la d'Accessibilitat universal.

Respecte a la petició de Vox de documentació sobre ajudes als col·lectius LGTBI, la també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives avança que els respondran perquè respecten el dret dels diputats al control del govern, però ho  faran amb "els marges que marca la jurisprudència" del Tribunal Constitucional.

Així, indica que es tindrà en compte si aquestes dades tenen "rellevància pública", si hi ha intromissió en el dret a la intimitat o si poden suposar una discriminació, i destaca que donaran "el mateix tractament" que quan el PPCV va demanar els expedients complets de les dones en situació de violència de gènere en centres de la Generalitat.

Oltra lamenta que el que l'extrema dreta busca a l'hora de demanar aquestes dades és "generar estigma", perquè tenen un model de societat en el qual "no cap molta gent", atés que "s'oposen a les societats democràtiques avançades, a la pluralitat i a la diversitat" i a més "totes les ideologies totalitàries són uniformitzadores".

En la seua opinió, Vox se situa "fora de la democràcia" en triar no formar part del Pacte valencià contra la violència masclista, però reivindica que "l'important és el conjunt, no el que es queda fora", i en aquest acord està tota la societat i les institucions, la qual cosa és "simbòlicament molt important".

La vicepresidenta del Consell es mostra convençuda que el Pacte del Botànic II està "a prova de bombes", com el primer acord, perquè els "fonaments" d'aquest govern són "sòlids", ja que es basen en un programa en el qual s'ha marcat primer, "a diferència d'altres llocs", quin és el "projecte comú".

També posa l'accent que el "mestissatge" entre els quatre partits que conformen el Consell "funcionarà", perquè és una fórmula "d'èxit" i "exportable" segons la qual no hi ha "compartiments estancs" en l'executiu, i per tant quan hi ha un "conflicte" és entre àrees de govern, no entre partits.

Oltra reivindica que aquest Consell soluciona les coses "amb diàleg, amb escolta", a més de "transigint i arribant a punts d'equilibri", i opina que en política "s'escolta poc i es parla massa", quan "és molt important escoltar".

Sobre les crítiques del PPCV a la venda del deute de l'Institut Valencià de Finances (IVF) a un grup de comunicació en el qual té accions el president Ximo Puig, la vicepresidenta sosté que "sempre parla qui més ha de callar, perquè la causa de tot això la va originar el PP".

Així, indica que quan el Botànic va començar a gestionar el banc públic valencià tenia "un índex de morositat insuportable" i estava "en la ruïna", a causa de préstecs que es donaven "i que se sabien que no s'anaven a cobrar", gràcies, denúncia, a una gestió dels diners públics "per a desviar diners als amiguets" del PPCV.

Finalment, assegura que "no es va trencar la confiança" entre ella i Puig quan aquest va optar per avançar les eleccions autonòmiques, ja que encara que no va ser el "millor moment" entre tots dos "aquest moment va passar i passat està", i indica que al setembre, quan ja estiguen complets tots els equips en la Generalitat, començaran a "navegar a tots els nusos que done el vaixell".

next