El debat d'investidura de Ximo Puig se celebrarà el dimecres 12 de juny

La Junta de Síndics ha aprovat la data proposada per la Mesa del Parlament per a celebrar el ple
5 juny 2019 12:49h
El president de les Corts Enric Morera fixarà el ple per al debat d'investidura de Ximo Puig el 12 de juny. / INMA CABALLER / CORTS VALENCIANES

VALÈNCIA. El president de les Corts, Enric Morera, ha fet pública la data més probable per a la celebració del ple d'investidura. No hi ha hagut sorpresa i, segons els plans que els diferents partits tenien en ment en els darrers dies, Morera "s'inclina" per celebrar el debat d'investidura del candidat socialista Ximo Puig el dimecres 12 de juny. Els representants de la Junta de Síndics han donat per bona la dada. 

El president de les Corts, després de la reunió de la Mesa d'aquest dimecres, ha comunicat a la Junta de Síndics el seu plantejament. Ara, Morera iniciarà una ronda de contactes amb els diferents portaveus dels grups parlamentaris per a testar amb quins suports comptaria en la investidura el candidat del PSPV, Ximo Puig, que és l'únic candidat que aspirarà a la Presidència de la Generalitat.

Segons ha confirmat el portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata, Morera es reunirà divendres, 7 de juny, amb els líders de PP, Ciutadans i Vox; mentre que serà dilluns, 10 de juny, quan es trobe amb els d'Unides Podem, Compromís i PSPV.

Per ara, les negociacions del nou Botànic continuen per tal d'arribar a la data assenyalada amb un acord. Aquest mateix dimecres, 5 de juny, Unides Podem-EUPV, Compromís i PSPV es reuniran en la seu de Podem per a tractar de tancar el 'què' del programa conjunt per a la pròxima legislatura, un apartat sobre el qual el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha apuntat que "pareix que estarà tancat hui". 

Així mateix, tot i que encara no s'ha acordat una data per a la pressa de possessió, la majoria de formacions representades a la cambra assumeixen que, si fora investit el dia 12 tal com està previst, Ximo Puig juraria el càrrec el diumenge dia 16. Fins i tot Unides Podem, que s'havia mostrat reticent a haver d'obrir les Corts en diumenge pel sobrecost que suposa, ha assegurat hui que no posarà inconvenients. “No ho faríem un diumenge, però tampoc ens posarem en contra”, ha afirmat el dirigent de la formació, Rubén Martínez Dalmau. 

Tot i que el Dalmau ha insistit que obrir la cambra aquest dia "costa més de 10.000 euros" i que "en un moment d'ajusts no és necessari fer eixa despesa", tot apunta que, finalment, se seguirà l'esquema de la passada legislatura i Ximo Puig tornarà a prometre el càrrec en diumenge. 

next