La Mostra de València retrà homenatge al cineasta Toni Canet

El festival de cinema s'inaugurarà amb la projecció de la pel·lícula a títol pòstum 'Calç blanca, negro carbón'  
29 agost 2019 11:34h
El festival de cine recordará la trajectòria de l'artista . / MOSTRA DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. La 34a edició de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani retrà homenatge al cineasta valencià Toni Canet, que va morir el mes de novembre de l'any passat. El festival de cine recordarà la trajectòria de l'artista amb una sessió inaugural en què s'inclourà la projecció de la pel·lícula pòstuma i un cicle sobre la filmografia del director. 

La Mostra s'inaugurarà el pròxim 24 d'octubre al Teatre Principal de València, amb la projecció de Calç blanca, negro carbón (2017), l'última pel·lícula de Toni Canet. El film reviu els processos de la producció tradicional de calç i carbó i mostra els vincles que uneixen els pobles i les zones rurals que han cultivat estes tècniques durant segles. 

La pel·lícula, a títol pòstum, està rodada entre Formiche Alto (Terol), on un col·lectiu vol recuperar les últimes carboneres perquè almenys quede record de la seua existència, i la població valenciana de Llutxent, on un grup de veïns impulsa la valoració dels seus forns de calç.

Juntament amb l'estrena de la pel·lícula, Mostra de València-Cinema del Mediterrani repassarà la filmografia del director amb la projecció de les pel·lícules com ara Amanece como puedas (1988) i La camisa de la serp (1996), dues comèdies juvenils que van suposar l'enlairament de la seua carrera. Així mateix, durant el festival es projectarà Las alas de la vida (2006), que va obtindre el Premi al Millor Documental en la Seminci i recull un testimoni sobre la mort.

A més, Mostra de València, en col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura i la Fundació SGAE, publicarà El fill del calciner, del periodista i escriptor Carlos Aimeur. El llibre reconstrueix la vida i obra de Toni Canet a través dels testimonis d'amics, companys i familiars. Canet, que al novembre del 2018 va ser homenatjat en la primera gala dels Premis de l'Audiovisual Valencià, va ser un cineasta molt vinculat amb la Mostra de València-Cinema del Mediterrani. De fet, La camisa de la serp va competir en Secció Oficial i Las alas de la vida va guanyar el Premi al Millor Documental.

next