Diari La Veu del País Valencià
Ensems celebrarà els 40 anys amb una nova Direcció artísticar

L’Institut Valencià de la Música (IVM), l’àrea que dirigeix Marga Landete dins de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), ja treballa en els primers canvis que afectaran el Festival Internacional de Música Contemporània de València a partir de la propera edició, en què el festival celebrarà el seus quaranta anys. L’Ensems número 40 serà especial, com va anunciar el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, el passat mes de març durant la presentació. Acaba l’actual programació, l’IVC assumeix la necessitat de tindre un nou director o directora artística independent que agafe les regnes del festival, que experimentarà diversos canvis en el format, la durada i el preu de les entrades i la convivència de diverses seccions.

Aquest passat divendres hauria d’haver-se celebrat l’últim dels concerts del festival amb la participació de l’Orquestra de València, del director i clarinetista Joan Enric Lluna i del mestre i proper director de la Yehudi Menuhi School, Òscar Colomina. Tanmateix, un entrebanc tècnic d’última hora amb l’aire condicionat va fer que des del Palau de la Música es decidira ajornar el concert, una actuació que a hores d’ara no compta amb una nova data. Això no obstant, l’IVC ja ha fet balanç d’aquesta 39a edició que va començar el passat 5 d’abril i que en principi acabava el 23 de juny.

L’Ensems s’ha anant convertit en un cicle que s’estén al llarg de tres mesos i ha deixat el format de festival concentrat en quatre dies que havia tingut fins al 2014. En 2015, amb el compositor César Cano com a director artístic, el festival va passar a tindre 17 dies de programació. En 2016, la 38a edició del festival va prescindir de la figura de la Direcció artística –Cano només tenia un contracte anual i no va ser renovat, segons van explicar aleshores– i va ser organitzada per treballadors de l’Institut Valencià de la Música, que van comptar amb l’assessorament d’Edu Comelles per a coordinar la secció d’Art Sonor, una col·laboració que en aquest 2017 s’ha tornat a repetir.

La necessitat de recuperar la figura de la Direcció artística ha estat un suggeriment del sector musical. / DIARI LA VEU

L’any passat el festival va adquirir el format actual de cicle i es va allargar de l’1 d’abril al 2 de juliol. L’edició d’aquest any la van tornar a configurar des de l’IVM, amb Leonardo Marqués –qui fins a aquest març havia estat el director adjunt de Música de l’IVC– al capdavant d’un equip format per Jorge García i Edu Comelles. Per al 2018, Ensems tornarà a tindre director o directora artística, segons han confirmat des l’IVM.

La necessitat de recuperar la figura de la Direcció artística ha estat un suggeriment que col·lectius com la Plataforma Sonora han fet arribar a la Direcció adjunta de Música i Cultura Popular, des d’on han agafat el guant i treballen per a tancar aquest lloc de responsabilitat al llarg de l’estiu. En mamprendre l’activitat en setembre, des de l’Institut Valencià de la Música es vol començar a configurar la propera edició i anar tancat a llarg termini propostes que per agenda cal anar treballant.

Canvis per a 2018

Ensems és un festival que toca moltes branques de la música actual, segons recorda Marga Landete, és per això que recuperar un director artístic que col·labore a donar la projecció que des del sector es demana és imprescindible.

Per al futur, l’Ensems haurà de revisar el seu format i, sobretot, la seua durada. Ara per ara, “el model de cicle a nivell de públic cal reconéixer que està funcionant i ha aconseguit fidelitzar el públic”, afirma Landete en declaracions a Diari La Veu, però “la dispersió ens ha donat problemes per a comunicar”, afegeix. A més a més, amb el format d’ara, “la part d’investigació s’ha diluït”. Per això, Landete apostaria per concentrar en menys temps els dies dedicats a les Trobades de Compositors i la part més acadèmica, com tallers, xarrades i altres activitats.

Ensems no tornarà a tindre tres mesos de durada; ara bé, la proposta amb què treballa l’IVM és agrupar la part més acadèmica en una setmana i mantindre el format cicle de concerts entre un mes i mig i dos mesos com a molt. En aquest sentit, es treballarà amb els diferents espais que allotgen l’Ensems per a veure la disponibilitat.

Álex Mendizabal va dur una de les seues instal·lacions sonores efímeres al Centre del Carme. / DANIEL GARCÍA-SALA

Entre altres de les novetats es troba el preu de les entrades. Anar als concerts d’Ensems deixarà de ser gratuït. L’entrada ha de tindre un preu, que no serà desorbitat, però ha de tindre un valor, de manera que desapareixerà el format d’accés amb invitació. En aquest sentit, hi haurà l’opció d’adquirir un abonament, segons explica la directora adjunta de l’IVC.

La secció d’Art Sonor, que durant les dues anteriors edicions ha tingut lloc al Centre del Carme (en 2016 també tingué lloc a La Gallera i els Banys de l’Almirall, ha funcionat molt bé, però Landete reconeix que la disciplina musical ha quedat encotillada com un gueto. Per això, es qüestiona si potser en compte de tindre un espai i unes dates per a l’art sonor, no convindria repartir les diferents propostes entre el conjunt de la programació, “per a diluir les fronteres”. “La intenció –raona– és donar la visió més ampla possible de les noves músiques i acostumar la gent a les noves sonoritats”, per aquest motiu, concentrar música a un lloc crea referència, però també queda reduïda a un lloc.

Ensems ressuscita

El festival ha augmentant un 40% la mitjana d’espectadors respecte a l’edició de 2016, quan va assolir la xifra de 250 assistents de mitjana. Durant aquesta 39a edició, han anant als concerts d’Ensems un total de 10.000 persones i, tot i que l’últim concert al Palau de la Música no s’ha pogut realitzar, l’organització llança la dada de 350 espectadors de mitjana. Malgrat la “incompatibilitat d’horaris”, que fa que els estudiants de música no puguen anar a molts dels concerts, aquesta edició ha tingut més públic amb aquest perfil. “Fins i tot s’han plenat autobusos des de Castelló per a anar a concerts”, destaca Landete.

Tot i això, Ensems no té entre els seus objectius ser un festival de masses, però sí tractar que el públic es fidelitze més i que “els estudiants de música s’acostumen a consumir música en viu”, reflexiona la responsable de l’IVC. Per això, es mantindran reunions amb els centres educatius per a tractar d’estimular aquest vessant formatiu, sempre tenint en compte les dates en què sovint es troben els alumnes, que ja estan preparant el final de curs.

La 39a edició d’Ensems ha tingut 20 estrenes absolutes, sis de les quals han sigut obres d’autors valencians. / EVA RIPOLL

Una de les claus de la resurrecció d’Ensems ha estat tornar a contemplar un major ventall de propostes musicals i sonores l’absència de les quals alguns artistes experimentals i creadors valencians havien criticat en els últims anys. En aquest sentit, l’increment de públic, segons Leonardo Marqués, “respon a la diversitat de propostes, a la creació de la secció X_Ensems centrada en la recerca i participació de nous públics, que ha atret més de 1.250 assistents, i la qualitat artística de la programació”.

Marqués, també ressalta l’alta participació de grups locals en el festival, “la qual cosa suposa un suport al sector de la música contemporània i a l’art sonor al nostre territori, que s’ha vist complementada per la presència, durant el festival, de creadors de referència del nostre país com ara Luis de Pablo, Tomás Marco o Hèctor Parra”.

La 39a edició d’Ensems ha comptat amb 20 estrenes absolutes, de les quals sis són encàrrecs de l’IVC a autors valencians com ara Manuel Añón, César Cabedo, José Miguel Fayos-Jordán, Voro García i Isabel Latorre.

La Banda Municipal seguirà en Ensems

Un dels concerts més massius d’Ensems va ser l’actuació de la Banda Municipal de València al Palau de la Música que debutava, igual que l’Orfeó Universitari, en Ensems. Era la primera vegada que l’agrupació afrontava un programa integrat tot ell per composicions d’avantguarda i incloïa l’estrena de l’obra d’encàrrec del festival, Cantos Atávicos de José Miguel Fayos-Jordan, una obra original per a banda on el mestre de Xella, a més d’homenatjar l’escriptor Blasco Ibáñez, confirma les múltiples possibilitats sonores que pot atresorar una banda simfònica. Només el concert de Nadal que ofereix la Banda Municipal supera en nombre de públic el que va tindre lloc el passat 28 de maig dins d’Ensems.

Dependrà de la nova Direcció artística i dels responsables de la Banda Municipal, però “serà una condició sine qua non” de la Direcció adjunta qui veu amb molts bons ulls que la Banda Municipal mantinga la seua participació en Ensems després d’un debut d’èxit en tots els sentits.

Comparteix

Icona de pantalla completa