Diari La Veu del País Valencià
Moragues afirma que el govern de Rajoy no demana més retallades al Consell, sinó eliminar despesa supèrflua

El delegat del govern espanyol, Juan Carlos Moragues, ha assenyalat aquest dimecres, en referència a la carta remesa per la secretària general de Finançament Autonòmic i Local a la Generalitat Valenciana per a advertir que està en risc d’incomplir la regla de despesa enguany vista l’evolució dels seus comptes, que el Ministeri d’Hisenda “en cap cas ha demanat retallades al Consell, però sí que s’elimine la despesa innecessària i supèrflua”.

El Ministeri d’Hisenda assenyala que la despesa del Consell se situa en el 3,2%, “molt superior” a la taxa de referència per a enguany i que està fixada en el 2,1%. “La despesa que ha de realitzar la Generalitat ha de centrar-se en la sanitat, en l’educació, en els centres de menors i, en definitiva, en els serveis socials, però no han d’incrementar la despesa per a crear una administració intervencionista i ineficient amb més empreses públiques, més agències, més alts càrrecs i més assessors”, recalca Moragues.

En aquest sentit, el delegat recorda que aquest mateix mes de desembre el Consell va augmentar els alts càrrecs amb dues direccions generals dependents de la Vicepresidència i que, en aquests moments, hi ha pressupostats 100 milions per a una televisió que encara no emet. A més, Moragues ha subratllat que el Consell ha tingut aquests últims anys més ingressos i menys despeses financeres: “Han rebut, en aquests dos últims anys, 2.000 milions més per caixa i estan pagant menys despeses financeres”.

“És l’Estat qui està assumint els interessos de la Generalitat, paguen menys de la meitat de costos financers que en 2014 i, a més, el govern [espanyol] està pagant als proveïdors de la Generalitat. En concret, en els últims onze mesos, un total de 2.469 proveïdors de la Generalitat han cobrat gràcies als 1.243 milions que el govern [espanyol] ha injectat a la Comunitat Valenciana, via Fons de Liquiditat Autonòmica”, apunta.

“Per tant, –continua– tenen més diners i haurien d’ajustar les seues despeses per a augmentar la qualitat dels serveis educatius, sanitaris i assistencials, que és la competència de les comunitats autònomes, i no a construir una administració sobredimensionada”. El delegat subratlla que “el compliment del dèficit i de la regla de la despesa és una política necessària per a consolidar el creixement econòmic, la creació de riquesa i de llocs de treball. Desviar-nos d’aquestes polítiques és tornar a la inestabilitat”.

Pel que es refereix al sistema de finançament, Moragues ha insistit que és necessària la reforma, però “per a açò és necessari el PSOE perquè set comunitats autònomes tenen un president socialista”. “I el que esperem és que el PSOE tinga una postura unitària i favorable als interessos valencians. El govern [espanyol] reconeix que la Comunitat Valenciana està infrafinançada, però necessitem una postura unitària i favorable del PSOE als valencians per a aconseguir un acord que primer ha de donar-se en el Consell de Política Fiscal i Financera i, posteriorment, en el Congrés dels Diputats. Mentrestant, el govern [espanyol] no deixarà caure la Comunitat i seguirà donant suport als valencians, pagant el deute, els interessos i a proveïdors de la Generalitat”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa