La cavalcada de les Magues transcorre amb normalitat malgrat l'intent de boicot de l'extrema dreta

Compromís va denunciar la convocatòria ultra difosa per xarxes socials i va demanar al govern espanyol un protocol de seguretat
/ València
7 gener 2018 01:00h

Les tres Magues de Gener han desfilat aquest diumenge pel centre de València per a reclamar una societat igualitària per als xiquets i "sense violència, dominació, intolerància i mentida", a més de recordar que els menors també pateixen la violència masclista i "tenen el poder" d'acabar amb aquesta. La cavalcada ha llançat un al·legat per a "viure un món de somriures i abraçades que siguen més fortes que els tancs i les fronteres".

Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat han volgut repartir "alegria, amor, esperança, cultura i diversió" en una cavalcada que se celebra per tercer any consecutiu després del dia de Reis. Les Magues han encapçalat una comitiva plena de color i mostres de cultura popular per a reivindicar els "grans valors de la humanitat" (veure la fotogaleria). 

Aquesta cavalcada és el colofó de la Festa de la Infantesa, una celebració laica recuperada i organitzada per la Societat Civil El Micalet, amb la participació d'altres entitats i col·lectius, com batucades, la Jove Muixeranga de València, la Torrentina i la Conlloga de Castelló, grups de danses, gegants i cabuts, i colles de dolçaines i tabals. També han destacat un grup de dones vestides de sufragistes, amb lletres gegants per a construir les paraules 'pau' i 'cultura'. La comitiva ha partit aquest migdia del Parterre i ha desfilat pel carrer de la Pau i de Sant Vicent cap a l'Ajuntament de València, on les Magues han sigut rebudes per l'alcalde, Joan Ribó. A més, des del balcó de la casa consistorial ha actuat Pep Gimeno 'Botifarra'.

Sota amenaça

El recorregut ha transcorregut sense incidents significatius, si bé s'han escoltat xiulades i insults de "bruixes" a les protagonistes de la cavalcada. També hi ha hagut crits de "Ribó, dimisión" i alguns assistents han repartit banderes espanyoles i senyeres. A més, a la plaça de l'Ajuntament alguns ultres han cantat el Cara al Sol i han insultat els membres de les muixerangues.

Sobre aquesta celebració circulava per les xarxes socials una convocatòria ultra amb la finalitat de boicotejar-la i "rebentar" la desfilada. Així, Compromís va denunciar les "amenaces de coneguts líders de l'extrema dreta valenciana que han animat a rebentar la cavalcada" i va demanar protocols de seguretat al govern espanyol per a evitar que aquests grups ultra protagonitzaren incidents com els del passat 9 d'Octubre.

La coalició va fer referència a la publicació que va difondre en Facebook el dirigent d'España 2000, José Luis Roberto, informant que aniria a la desfilada, així com un missatge en cadena per WhatsApp amb consignes com "impedirem el discurs de Ribó amb una fragorosa xiulada" o "com el 9 d'Octubre, que siguen conscients que el poble valencià està amb les seues tradicions".

next