Diari La Veu del País Valencià
La cavalcada de les Magues transcorre amb normalitat malgrat l’intent de boicot de l’extrema dreta

Les tres Magues de Gener han desfilat aquest diumenge pel centre de València per a reclamar una societat igualitària per als xiquets i “sense violència, dominació, intolerància i mentida”, a més de recordar que els menors també pateixen la violència masclista i “tenen el poder” d’acabar amb aquesta. La cavalcada ha llançat un al·legat per a “viure un món de somriures i abraçades que siguen més fortes que els tancs i les fronteres”.

Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat han volgut repartir “alegria, amor, esperança, cultura i diversió” en una cavalcada que se celebra per tercer any consecutiu després del dia de Reis. Les Magues han encapçalat una comitiva plena de color i mostres de cultura popular per a reivindicar els “grans valors de la humanitat” (veure la fotogaleria).

Aquesta cavalcada és el colofó de la Festa de la Infantesa, una celebració laica recuperada i organitzada per la Societat Civil El Micalet, amb la participació d’altres entitats i col·lectius, com batucades, la Jove Muixeranga de València, la Torrentina i la Conlloga de Castelló, grups de danses, gegants i cabuts, i colles de dolçaines i tabals. També han destacat un grup de dones vestides de sufragistes, amb lletres gegants per a construir les paraules ‘pau’ i ‘cultura’. La comitiva ha partit aquest migdia del Parterre i ha desfilat pel carrer de la Pau i de Sant Vicent cap a l’Ajuntament de València, on les Magues han sigut rebudes per l’alcalde, Joan Ribó. A més, des del balcó de la casa consistorial ha actuat Pep Gimeno ‘Botifarra’.

Sota amenaça

El recorregut ha transcorregut sense incidents significatius, si bé s’han escoltat xiulades i insults de “bruixes” a les protagonistes de la cavalcada. També hi ha hagut crits de “Ribó, dimisión” i alguns assistents han repartit banderes espanyoles i senyeres. A més, a la plaça de l’Ajuntament alguns ultres han cantat el Cara al Sol i han insultat els membres de les muixerangues.

Sobre aquesta celebració circulava per les xarxes socials una convocatòria ultra amb la finalitat de boicotejar-la i “rebentar” la desfilada. Així, Compromís va denunciar les “amenaces de coneguts líders de l’extrema dreta valenciana que han animat a rebentar la cavalcada” i va demanar protocols de seguretat al govern espanyol per a evitar que aquests grups ultra protagonitzaren incidents com els del passat 9 d’Octubre.

La coalició va fer referència a la publicació que va difondre en Facebook el dirigent d’España 2000, José Luis Roberto, informant que aniria a la desfilada, així com un missatge en cadena per WhatsApp amb consignes com “impedirem el discurs de Ribó amb una fragorosa xiulada” o “com el 9 d’Octubre, que siguen conscients que el poble valencià està amb les seues tradicions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa