Diari La Veu del País Valencià
El Departament de Salut de la Ribera detecta 112 casos de violència masclista

El Departament de Salut de la Ribera ha notificat 112 casos de violència masclista durant l’any 2017, dins de l’aplicació del programa de crivell universal contra la violència de gènere de la Conselleria de Sanitat. La Ribera fa públiques aquestes dades coincidint amb la celebració, aquest dimarts, del Dia Mundial de la No Violència.

La detecció d’aquests 112 casos de violència de gènere ha sigut fruit del crivell dut a terme pels professionals sanitaris dels centres d’atenció primària del departament, segons ha informat aquest en un comunicat. En el 60% dels casos, les dones víctimes de violència de gènere van rebre maltractament físic, mentre que un 89% el maltractament va ser psicològic. Pel que fa a l’abús sexual, s’ha detectat en el 5% de les víctimes de violència de gènere.

Durant l’any 2017, aquests professionals han realitzat el qüestionari per a detectar i registrar possibles casos de violència masclista a un total de 5.727 dones. El de la Ribera és el primer departament de salut de la demarcació de València i el cinqué de tot el territori en nombre de dones crivellades en 2017. L’objectiu del protocol de crivellat és “fomentar la detecció precoç de casos de violència de gènere en dones majors de 14 anys ateses en centres de salut pels professionals sociosanitaris i actuar al més prompte possible”.

Després de la detecció d’un cas positiu, els professionals sanitaris dels centres de salut i serveis d’urgències hospitalàries activen, en funció de les circumstàncies, els protocols especialitzats amb els quals compta l’administració per a protegir les víctimes: Centre Dona 24 hores, els Serveis Socials, la Policia i la Guàrdia Civil.

Segons ha destacat el director gerent del Departament de Salut de la Ribera, el doctor Javier Palau, “creiem que és obligació de les entitats sociosanitàries comprometre’s seriosament en la prevenció de la violència de gènere, ja que la violència exercida contra les dones constitueix, en primera instància, un atemptat contra la seua salut, i moltes vegades són precisament els professionals sanitaris els primers a poder detectar els casos de violència de gènere”.

Comparteix

Icona de pantalla completa