Diari La Veu del País Valencià
El TSJ rebutja l’arxivament de les denúncies contra el Decret de Plurilingüisme derogat perquè considera que continua vigent

El Tribunal Superior de Justícia ha rebutjat la petició de la Generalitat Valenciana perquè s’arxivaren els deu procediments judicials que tramita la sala contenciosa administrativa contra el Decret de Plurilingüisme, que va ser derogat pel Consell el passat 29 de desembre. La sala manté així el procés judicial obert, una decisió sobre la qual Educació ha indicat que “no afecta l’alumnat”, al mateix temps que ha insistit a advertir que les normes a què fa referència el tribunal no existeixen a hores d’ara.

El govern va explicar que la derogació del Decret 9/2017, de 27 de gener, que establia el model lingüístic educatiu valencià i regulava la seua aplicació en els ensenyaments no universitaris, suposava la desaparició de l’ordenament jurídic i, per tant, sense normativa no hi havia motiu per a la continuació dels plets presentats pel govern del PP a la Diputació d’Alacant i l’Associació per a la Defensa del Castellà a la Comunitat Valenciana, per “falta sobrevinguda d’objecte”.

La sala, no obstant això, considera que “el decret derogat manté íntegra la seua vigència” perquè, malgrat la derogació, “manté els mateixos efectes que el dia que es va dictar, tot i existir quatre actuacions de la sala que ordenen la suspensió cautelar amb efecte immediat; en concret, des del 23 de maig de 2017”, ha indicat el TSJ a través d’un comunicat.

En la interlocutòria, la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa, recorda que el decret llei aprovat pel Consell en setembre pel qual s’adopten mesures urgents per a l’aplicació, durant el present curs dels projectes lingüístics de centre “manté en el seu major part els efectes del decret derogat”.

En aquest sentit, els magistrats expliquen que “per a salvar l’escull que suposava l’existència de les tres primeres resolucions incomplides, es va dictar el Decret Llei Decrete llei 3/2017, d’1 de setembre, del Consell, pel qual s’adopten mesures urgents per a l’aplicació, durant el curs 2017-2018, dels projectes lingüístics de centre. El Decret Llei 3/2017, en assumir els projectes lingüístics resultants de l’aplicació de la regulació del Decret 9/2.017, manté en bona mesura els efectes del decret derogat”.

La sala, basant-se en jurisprudència del Tribunal Suprem i del Constitucional, conclou que, en la mesura que “el decret derogat manté íntegra la seua vigència i, per tant, segueix desplegant els seus efectes –ultraactivitat–”, és necessari el pronunciament d’aquest tribunal en les causes encara pendents de resolució.

La decisió de la sala suposa que es manté oberta la via per a plantejar qüestió d’inconstitucionalitat sobre el Decret Llei 3/2017, en entendre que pretenia impedir l’execució de les actuacions de suspensió, tal com va sol·licitar la Diputació d’Alacant.

“La decisió no afecta l’alumnat”

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha recordat, a través d’un comunicat, que el Decret de Plurilingüisme 9/2017 es va derogar el 29 de desembre de 2017 en Ple del Consell. A més, el decret llei de l’1 de setembre de 2017 es va també derogar amb l’entrada en vigor de la Llei de Plurilingüisme que es va aprovar el passat 18 de febrer i que s’ha publicat aquest dijous 21 de febrer al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Per tant, asseguren que ni el decret llei de l’1 de setembre de 2017 ni el Decret de Plurilingüisme del 27 de gener de 2017 “existeixen ja”. Insisteixen: “Estan tots dos derogats”.

Respecte a la interlocutòria que ha emés aquest dijous el TSJ, amb la qual ha indicat que continuarà amb el procés jurídic després de rebutjar la petició de l’Advocacia de la Generalitat, ha dit que és una decisió del tribunal que no afecta, en cap cas, “ni l’alumnat valencià, ni les seues famílies, ni el funcionament dels centres educatius”.

Comparteix

Icona de pantalla completa