Diari La Veu del País Valencià
Rius adverteix Contelles que la querella qüestiona els 10 anys del PPCV al front del MuVIM

El diputat de Cultura, Xavier Rius, està convençut que amb la querella presentada pel grup popular a la Diputació de València contra ell, acusant-lo de suposats delictes de malversació, falsedat documental, prevaricació i tràfic d’influències en contractes relacionats amb el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) s’estan posant “en qüestió 10 anys de gestió” política del museu. És a dir, que en bona mesura el plet que va anunciar la portaveu del Partit Popular a la corporació el passat dimecres posa en entredit les maneres de fer dels anteriors responsables de la corporació en matèria cultural que van estar al capdavant d’aquesta des del 2001 fins al 2015 i no tant el mandat de Rius que a hores d’ara suma poc més de tres anys, els d’aquesta legislatura.

Rius va estar aquest dijous en la presentació de ‘Fragments’, el projecte de la Unió de Periodistes que va tornar al MuVIM després que la censura d’una exposició de fotoperiodistes que incloïa imatges de polítics implicats en el cas Gürtel donara lloc a un dels majors escàndols de limitació de la llibertat d’expressió a la ciutat de València. Els fets, però, van acabar provocant la dimissió de qui aleshores ostentava la direcció del museu, Roman de la Calle, i l’eixida del programa periodístic de l’espai museístic de la Diputació. No va ser l’única conseqüència, ja que segons va explicar aquest dijous el diputat, la situació va provocar que es prenguera la decisió política de tancar l’exposició permanent, “només per a fer mal” al mateix MuVIM.

Això no obstant, dimecres, la portaveu del PP a la corporació, Mari Carmen Contelles, va assenyalar que el seu grup havia detectat “múltiples irregularitats” en la contractació de l’empresa Somnis per part del MuVIM i, posteriorment, en contractes a dues persones que tenen vincles familiars amb el portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Paterna, Juan Manuel Ramón Paúl, qui també va ser assessor de Rius poc més d’un any, ja que en 2016 va ser nomenat primer tinent alcalde de la localitat de l’Horta Oest. Segons va denunciar Contelles en roda de premsa, aquests contractes s’havien fet “a dit” i va emfatitzar que se’ls havia tractat “d’ocultar” la informació en els documents sol·licitats a la presidència de la Diputació.

Mentre es feia la roda de premsa aquest dijous, el grup popular estava presentant la querella, va recordar el diputat de Cultura. “M’han dit que em denunciarien cinc vegades i al final ho han fet una vegada”, va ironitzar. Tanmateix, Rius va defensar que sota el seu mandat el que es va fer amb les contractacions dels mims-actors (de l’empresa Somnis) per a reobrir amb “garanties” l’exposició permanent va ser “regularitzat” la gestió i “llevar les contractacions a dit”. Per tant, “si aquest és el motiu, que arriben moltes” denúncies, va afegir.

Rius també va recordar des d’on ve la querella: “D’aquells que durant molts anys van establir una forma de funcionament en totes les estructures, denunciada per altres partits i per desenes i desenes de jutjats de tot l’Estat, i especialment al País Valencià”. A més, els ideòlegs del plet són els qui com va assegurar “aplaudien la gestió de (Alfonso) Rus a la Diputació i la gestió de persones que ara estan a la presó”.

La regulació i garanties d’obertura

L’empresa que va assenyalar Contelles amb la qual presumptament el diputat va cometre irregularitats en la contractació, mantenia relacions laborals amb el MuVIM des del 2005, és a dir, sent president de la Diputació de València el popular Fernando Giner i durant dos legislatures d’Alfonso Rus. En 2015 es va produir el canvi polític; malgrat això, la regularització no es va produir fins a desembre de 2017. Per què es va tardar més d’un any i mig a normalitzar els contractes dels mims-actors que guien els visitants en l’exposició permanent?, li va traslladar aquest diari al diputat.

Tant Xavier Rius com el director de MuVIM, Rafa Company, van apel·lar a la cronologia. Al remat, la temporalitat de la burocràcia i els entrebancs amb les reformes de l’exposició permanent van produir la demora.

El nou govern de la Diputació de València va prendre possessió el 24 de juliol i la nova direcció del MuVIM es va nomenar en l’octubre de 2015. Companys va proposar com a objectiu irrenunciable la reobertura de l’exposició permanent, però va advertir que estava “molt deteriorada”. La reforma, on destaca la conversió en digital de la informació de les peces de la mostra permanent va començar en maig de 2016 i en juliol es va obri la sala, va explicar el director. Aleshores es va comprovar que la feina de l’empresa que havia escomés la rehabilitació no havia fet bé la seua faena. Tot i això, d’agost fins a mitjans d’octubre es van fer visites guiades, algunes amb gent i altres de manera privada per a provar les instal·lacions. És, per tant, quasi a finals de 2016 quan la direcció del MuVIM i l’empres discuteixen sobre la feina realitzada. L’empresa diu que tot està correcte, però “nosaltres creiem que no funciona”, va explicar Rafa Company. Fins al punt que es va fer un informe desfavorable en octubre de 2016, advertint l’empresa que no pagarien pel servei que afectava a la tecnologia. Fins i tot, va apuntar Company que se li va dir a l’empresa que el museu es desentenia de seguir fent proves i que no pagarien “ni un duro més”.

En vespres de Nadal de 2016, “es va aconseguir constatar on estava la fallada i un any després de l’obertura provisional la permanent va començar a funcionar amb por”. “Quan es va constatar que l’exposició funcionava es va iniciar immediatament la regularització per concurs públic. Com no s’havia fet mai, es van haver d’elaborar els plecs corresponents”. Tanmateix, els serveis de la Diputació van tardar nou mesos en la tramitació i no va ser fins les vespres de Nadal de 2017 quan es va poder resoldre el plec i es va signar un nou contracte. Mentrestant, durant l’obertura provisional de 2017, es van contractar els mateixos mims-actors dels últims 15 anys, signant contractes menors amb les persones que assenyala el PPCV. Això, segons va explicar el diputat, es va fer perquè el servei s’estava oferint i el plec per a fer un nou contracte s’estava elaborant.

“Quan va haver garanties d’obrir l’exposició permanent es va preparar el plec” per al concurs públic, van explicar. I va insistir: “Si es posen en qüestió eixos mesos de funcionament, s’estan posant en qüestió més de deu anys de gestió de responsables populars, que és possible i sempre ha sigut amb les mateixes persones, des de 2005”, va criticar.

Per altra banda, el diputat va qualificar com a “molt simptomàtic” que es presente una querella i no una denúncia. “Contelles sap la diferència perquè ella sí que va ser imputada per un tema administratiu en 2016 i ningú li va demanar que dimitira”, va comentar. Si la portaveu popular haguera optat per la segona opció “tot està validat per la Intervenció de la Diputació, hauria arribat un arxiu i ja està, però amb la querella sí que pot ser que hi haja una instrucció”, va concloure.

Comparteix

Icona de pantalla completa