Diari La Veu del País Valencià
Rajoy es compromet amb Susana Díaz a convocar de forma inminent el Consell de Política Fiscal per a parlar de finançament autonòmic

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’ha compromés aquest dimecres davant la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) “de manera imminent” per a abordar el nou sistema de finançament autonòmic, segons ha apuntat la presidenta andalusa a la seua eixida de la trobada que ha mantingut amb Rajoy al Palau de la Moncloa.

Rajoy es va comprometre amb tots els presidents autonòmics a portar a terme la reforma del finançament autonòmic abans d’acabar 2017 i no ho va complir. De fet, el president de la Generalitat, Ximo Puig, parlava ja a principis de gener d'”arribar a un acord en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera i al Congrés dels Diputats” perquè el País Valencià “fa molt de temps” que va presentar una proposta per a millorar el finançament autonòmic i “qui no ha presentat cap proposta és el govern d’Espanya”.

No obstant això, Susana Díaz ha consierat que la seua reunió amb Rajoy “ha sigut satisfactòria quant a l’element del model de finançament, perquè s’ha compromés a convocar de manera imminent el CPFF, on tots els governs manifestarem les nostres posicions”, ha apuntat Díaz.

Per la seua banda, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha insistit que el “greuge” a què al seu judici sotmet el govern espanyol al País Valencià per l’actual model de finançament “no és just ni constitucional”, per la qual cosa ha reclamat “menys reunions i més treball”. Oltra, qui ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb la Unió de Consumidors, ha afegit: “El Govern d’Espanya es caracteritza per ocultar els problemes que té sobre la taula, amagar-los als calaixos”, la qual cosa, al seu judici, “evidencia poca solvència tècnica i política”.

“L’actual model de finançament està caducat des de 2014. Ens han donat moltes vegades els raïms”, ha lamentat la vicepresidenta. “Que aquestos assumptes es queden al calaix engrandeix els problemes perquè som la comunitat pitjor finançada d’Espanya, com reconeix obertament (el ministre d’Hisenda) Cristóbal Montoro. És injust el tracte que se’ns dóna tant per les nostres necessitats com pel nostre pes poblacional. Tenim una renda per capita que està onze punts per baix de la mitjana i paguem com si fórem rics”, ha agregat.

Comparteix

Icona de pantalla completa