Diari La Veu del País Valencià
El PNB acorda amb el govern espanyol pujar les pensions un 1,6% a canvi de votar a favor els Pressupostos

El Partit Nacionalista Basc (PNB) i el govern espanyol han acordat una pujada de les pensions de 1,6% en 2018 i la seua revalortització amb l’IPC en 2019 a canvi que els bascs donen suport als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). Així ho ha fet públic el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, després de la primera sessió del primer dia de debat de totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat de 2018.

D’altra banda, l’executiu espanyol ha acordat amb els bascs el retard de l’entrada en vigor del factor de sostenibilitat fins a 2023 en lloc de l’1 de gener de 2019, quan estava previst.

Amb el suport dels nacionalistes bascs, el Congrés no podrà tombar en primera votació el projecte de PGE del govern de Rajoy, perquè el PNB s’ha compromés a rebutjar les esmenes a la totalitat presentades per altres partits. Amb la suma d’aquest suport, l’aprovació dels comptes públics per a enguany pot passar a la següent fase.

Una de les esmenes que ara no prosperarà és la presentada per Compromís la setmana passada. La formació considera que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2018, plantejats pel govern espanyol, són “antisocials, recentralizadors i antivalencians”. La formació considera que aquestos comptes “perpetren la desigualtat, evidencien la voluntat recentralitzadora del govern de Rajoy i endureixen la discriminació valenciana”.

A més, el diputat i portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, va assegurar a Diari La Veu que donaran suport a qualsevol esmena a la totalitat contra els pressupostos, “la presente qui la presente”.

Comparteix

Icona de pantalla completa