Diari La Veu del País Valencià
Manolo Mata veu lògic que el Botànic torne a governar quatre anys més

El subsecretari general del PSPV i portaveu a les Corts, Manolo Mata, considera “lògic” que al Consell del Botànic, que ha “succeït el règim” del PPCV, se li done una “segona oportunitat” per a governar, almenys, durant huit anys i poder dedicar els recursos a “coses més lluïdores” després d’una legislatura en què ha hagut de “tapar forats i vies d’aigua” que van deixar els seus predecessors: “Si no fem cap barbaritat, ens ho mereixem; aquesta segona oportunitat ens l’hem guanyada”.

Així ho ha assegurat en una entrevista concedida a Europa Press en la qual ha destacat que “l’estabilitat, normalitat i tranquil·litat” són els principals valors d’un govern “que no enganya i no ha robat” amb el president Ximo Puig com a “gran actiu”. “Ha sigut una persona que ha aportat seny i tranquil·litat i els sectors més poc inclinats amb nosaltres han vist que això no era una colla de bojos que anava a durar un estiu”.

Mata ha vaticinat que hi haurà un hemicicle “molt semblant” a l’actual després de les autonòmiques de 2019. Al seu parer, el PSPV creixerà “un poc”, Compromís es mantindrà, Podem “probablement perda suports” i Ciutadans “pot fer ‘sorpasso’ al PPCV”, un partit que “s’està quedant sense discurs”. No creu, per tant, que puga produir-se un ‘sorpasso’ de Compromís al PSPV i afegeix que “serà el diable dels números qui ho condicione tot”.

“Què passarà si el PSPV té 26 diputats i la suma de Podem i Compromís en dóna més de 24? Doncs segur que hi haurà una altra reedició del Botànic. Què passarà si la suma de Cs i PP dóna 50 escons? Sospite que arribaran a un acord perquè els blocs estan molt definits. Allò preocupant de debò serà si el que pot triar és Ciutadans”, ha asseverat.

En aquest cas, ha indicat que “potser si són primera força triarien el PSPV, però el PSPV no està disposat perquè la seua política i la seua deriva són molt preocupants”, encara que als socialistes “els va molt bé com més gire a la dreta”.

Preguntat per si tem que les relacions entre els socis del Botànic es tiben de cara a aquestos comicis, ha assenyalat respecte a Podemos –amb el suport parlamentari dels quals governen– que “hauran de temperar el seu discurs perquè res els garanteix que la destrucció del PSPV siga automàticament en benefici seu” i, a més, ha recordat que “si hagués agafat alguna conselleria s’haurien adonat de com de difícil és gestionar-la”. “No poden viure solament fora de les institucions”, adverteix Mata, a qui li agradaria que la formació habitada entrara a governar en una reedició del pacte.

Sobre Compromís ha indicat que no hi ha hagut problemes de gestió, les discrepàncies “han sigut puntuals i normals” i el mestissatge, del qual era escèptic, ha sigut “un encert”. “El caràcter moderat, de connexió amb sectors econòmics, institucionals, ha vingut bé al Botànic. Un govern de Compromís no seria tan sòlid. La gent, fa tres anys, pensava que això seria igual que el tripartit català, que hi hauria conflictes cada dia i no, està funcionant molt bé”.

“Jo sóc dels que creu que minimitzant els conflictes ens anirà a tots bé”, ha dit, per a agregar que fins i tot Iniciativa –un dels partits que integren Compromís– l’ha convidat a participar al seu congrés el 9 de juny: “Formem part del mateix espai, marquem territori, molt bé; que cadascú intente atreure vots, molt bé; però no ens fem mal perquè, en general, els perjudicis seran per a tots”.

Preguntat sobre si creu que els Pressupostos de la Generalitat Valenciana de 2019 es podran tirar endavant, ha assenyalat que “hi ha gent que pensa que no eixiran”, però ell creu que sí que ho faran.

Respecte al seu futur com a síndic a les Corts, ha assegurat que farà “el que crega el partit” i estarà disponible: “Ha sigut l’època més feliç de la meua vida en política; m’ho he passat molt bé aquestos tres anys, m’he sentit molt útil, molt content, m’han deixat total llibertat i la meua relació amb Ximo és excel·lent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa