Diari La Veu del País Valencià
La jutgessa del metro rebutja la prescripció del delicte demanada per 4 exdirectius de FGV

La titular del jutjat d’instrucció número 21 de València –que investiga l’accident de la Línia 1 de Metrovalencia que el 3 de juliol de 2006 va costar la vida a 43 persones i va provocar ferides a 47 més– ha rebutjat la prescripció del delicte contra els drets dels treballadors que havien sol·licitat quatre exdirectius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) investigats en la causa.

En una interlocutòria datada el 31 de maig i facilitada aquest dimarts pel Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV), la jutgessa assenyala que la representació de Juan José Gimeno, aleshores director de l’auditoria per a la seguretat i circulació de FGV; Manuel Sansano, exdirector d’operacions; Sebastián Argente, excap de la Línia 1, i Luis Miguel Domingo, excap de tallers, han presentat escrits en què demanaven que es declarara prescrit el delicte contra el dret dels treballadors, un dels inclosos en aquest procediment.

La magistrada argumenta en la seua resolució que aquesta pretensió “no pot ser acollida” tenint en compte la jurisprudència establida pel Tribunal Suprem que determina que “en els delictes connexos o en el concurs d’infraccions, es prendrà en consideració el delicte més greu declarat comés, segons el tribunal sentenciador, per a fixar el termini de prescripció del conjunt punitiu jutjat”.

En aquest sentit, la jutgessa recorda que en el cas de l’accident del metro, “a més del delicte contra el dret dels treballadors, se segueix el procediment per delictes d’homicidi i lesions per imprudència dels articles 142 i 152 del Codi Penal, amb l’aplicació del subtipus agreujat previst per a la imprudència professional”.

La pena prevista per a aquest subtipus agreujat, agrega, “té un termini de prescripció de 10 anys que impedirà que es declare prescrit el delicte contra el dret dels treballadors conforme a la doctrina jurisprudencial anteriorment exposada”.

La jutgessa Nieves Molina apunta que una “qüestió diferent és que el jutjat sentenciador entenguera que no existeix delicte d’imprudència professional, en aquest cas mai podria condemnar pel delicte contra el dret dels treballadors perquè llavors sí que es podria apreciar la prescripció del mateix”.

El passat mes de febrer, l’Audiència Provincial de València va ordenar al jutjat instructor reobrir la causa de l’accident de la Línia 1 de Metrovalencia en veure indicis de delicte. El procés havia sigut arxivat en tres ocasions pel jutjat d’instrucció número 21 de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa