L'Audiència de Palma dóna cinc dies a Urdangarin per a entrar a la presó

L'exduc de Palma està condemnat a cinc anys i deu mesos de càrcer i podrà escollir el centre penitenciari que vulga

L'exduc de Palma, Iñaki Urdangarin, té fins a dilluns per a ingressar voluntàriament a la presó. El cunyat del rei Felip VI ha arribat al tribunal balear a les 12.15 hores procedent de Suïssa, on viu amb la família. El Tribunal Suprem ha condemnat Urdangarín a 5 anys i 10 mesos de presó per malversació, prevaricació, frau a l'administració, dos delictes fiscals i tràfic d'influències. El Suprem l'ha absolt del delicte de falsedat documental i, per això, ha rebaixat la pena 5 mesos respecte la condemna del febrer per part de l'Audiència de Palma pel cas Nóos.

L'exduc de Palma ha recollit en mà la sentència i el manament d'entrada a presó i ha estat poc més de 15 minuts davant del jutge, acompanyat del seu advocat, Mario Pascual Vives. El tribunal balear ha donat cinc dies a Urdangarin per a entrar a la presó. L'exduc de Palma podrà escollir qualsevol dels centres penitenciaris espanyols.

A primera hora del matí, ja ha recollit el manament de presó el seu exsoci, Diego Torres –condemnat a 5 anys i 8 mesos–, i ha donat el mateix període per a entrar a la presó. Falta per arribar a l'Audiència de Palma l'expresident balear Jaume Matas, condemnat a 3 anys i 8 mesos. Té per a fer-ho fins a les 14 hores. 

El Suprem va fer pública dimarts la sentència del cas Nóos i va condemnar Urdangarin de manera ferma a 5 anys 8 mesos. La pena, però, és 5 mesos més baixa que la imposada en febrer per l'Audiència de Palma perquè li retira un delicte de falsedat documental. El Suprem considera que va utilitzar la seua "situació privilegiada" de membres de la Casa Reial com a "trampolí" per als seus negocis. 

El Suprem va notificar la decisió a l'Audiència de Palma, que no va tardar a reaccionar. El mateix dimarts va citar Urdangarín, el seu exsoci Diego Torres (condemnat a 5 anys i 8 mesos) i l'expresident balear Jaume Matas (3 anys i 8 mesos) per a recollir el manament de presó. Els donava per a fer-ho de les 9 fins a les 14 hores d'aquest dimecres.  

Frenar l'entrada a presó recorrent al Tribunal Constitucional 

Per a evitar l'entrada a un centre penitenciari, Urdangarin pot recórrer en empara davant del Tribunal Constitucional per a demanar que suspenga cautelarment l'execució de la sentència i, per tant, la seua entrada a la presó. 

Tanmateix, el Consitucional no acostuma a paralitzar entrades a la presó de condemnats a més de 5 anys. Ho reconeix el mateix tribunal en la interlocutòria del cas dels feixistes que van atacar la Llibreria Blanquerna de Madrid durant la Diada de 2013 i que tenien condemnes fermes de fins a 4 anys. El Constitucional va suspendre la seua entrada a la presó i apuntava que adoptava com a "directriu general" que la pena se situe per damunt o per baix de la frontera dels 5 anys. A penes de més de 5 anys, recorda que el legislatiu les considera ja penes "greus" i, per tant, no pot frenar l'execució de la sentència. 

En cas d'haver d'entrar a la presó, fonts d'institucions penitenciàries apunten que podria escollir qualsevol centre de l'estat espanyol. Si la Secretaria d'Institucions Penitenciàries considerara que el centre escollit no és adequat, podria sol·licitar un canvi de centre.

Urdangarin podria també demanar l'indult al govern espanyol. Aquest dimecres, la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha dit que és "irreal" valorar aquesta opció. "Som molt respectuosos amb les decisions judicial però en ocasions ja hem plantejat que no es puguen indultar els autors de delictes de corrupció, violència de gènere o delictes greus com és aquest cas", ha dit a una entrevista a RNE.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat