Diari La Veu del País Valencià
Màxim Huerta dimiteix per la condemna de frau fiscal de 2017

Màxim Huerta ha renunciat al càrrec de ministre de Cultura i Esport per haver defraudat Hisenda entre els anys 2006 i 2008. El fins ara ministre del govern de Pedro Sánchez ha traslladat la seua decisió al president de l’executiu espanyol arraconat per la informació revelada per El Confidencial, que ha tret a la llum que Huerta va ser condemnat en 2017 a pagar els 218.332 euros defraudats més els recàrrecs i interessos. Huerta ha estat en el càrrec sis dies, des que el passat dijous prenguera possessió de la cartera de mans d’Íñigo Méndez de Vigo.

Huerta, que ha comparegut quan faltaven dos minuts per a les 19h, ha deixat el càrrec “convençut” de la seua “innocència” i ha assegurat que se’n va “amb la mateixa humilitat” amb què va entrar la setmana passada.

El ja exministre també ha denunciat que l’objectiu de les acusacions sobre la seua condemna per frau fiscal ha sigut “minar el projecte de regeneració i transparència” del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. “No ho permetré”, ha indicat.

Una intervenció per a exculpar-se

Huerta ha indicat que les informacions publicades aquest dimecres no fan referència a una condemna per frau, sinó a una multa i ha lamentat que “la societat viu ofegada en el soroll i en la desinformació”. En la compareixença ha reiterat el que ja ha dit al matí: que està al corrent de les seues obligacions fiscals.

A més, s’ha mostrat disgustat perquè el seu nomenament va ser titllat d'”extravagant” i ha manifestat que és conscient que ha sigut “blanc de les crítiques” per haver treballat “en un mitjà que tots veuen i que tots demonitzen”.

Huerta també ha indicat que va assumir aquest càrrec conscient que acceptava “el compromís més important” de la seua carrera, de la seua “vida personal” i dels seus “projectes de futur”, “il·lusionat i convençut” que podia servir al seu país i a la seua cultura.

Vaig arribar a aquest Ministeri fa una setmana il·lusionat però sobretot conscient de tot el treball que aquest país té per davant per a recuperar i donar lluentor a la major riquesa que tenim: la cultural”, ha manifestat Huerta. L’exministre s’ha oblidat de l’esport en la seua intervenció.

Una dimissió forçada pels problemes amb Hisenda

La condemna de Huerta és fruit d’una irregularitat comesa pel fins a hui titular de Cultura, que va tributar entre 2006 i 2008 quan treballava com a presentador per l’impost de societats i no per l’IRPF, com hauria d’haver fet, de manera que va eludir “els tipus impositius progressius i més elevats d’IRPF” i “va engrossir, a més, indegudament, el capítol de despeses”.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), en dues sentències de maig de 2017, condemna Huerta per deixar de pagar la citada quantitat corresponent als exercicis fiscals de 2006, 2007 i 2008 en els quals va facturar 798.521 euros a través de la societat Almaximo Profesionales de la Imagen SL, societat de la qual era únic accionista i administrador des de gener de 2006.

Segons expliquen les dues sentències del TSJM, Huerta es va deduir per activitats artístiques 43.770 euros en 2006, 80.481 en 2007 i 24.451 en 2008 pels quals va declarar només per serveis professionals o rendiments del treball 44.400, 43.065 i 60.000 euros, respectivament. Com a conseqüència, del total d’ingressos dels tres exercicis, 798.520 euros, només va tributar-ne per IRPF 21.860.

Comparteix

Icona de pantalla completa