Diari La Veu del País Valencià
El nivell d’exigència d’un millor finançament enfronta PSPV i PPCV a les Corts

Nerviosisme i molta tensió. Així ha sigut la sessió de control al president celebrada aquest dijous a les Corts, on les interrupcions entre els diferents grups parlamentaris i els enfrontaments han impedit desenvolupar el debat amb normalitat. L’assumpte que ha donat peu a una forta picabaralla ha sigut la reforma del finançament autonòmic. La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha recriminat al cap del Consell, Ximo Puig, que, segons ha dit, haja eliminat del seu discurs “la reivindicació del finançament”. “El PPCV i jo personalment vam tindre el valor i el coratge de reclamar i firmar una declaració que exigia més inversions per als valencians mentre governava el nostre partit a Espanya”, ha sentenciat Bonig, tot retraient-li que ara que governa el PSOE ell no faça el mateix.

Carregant el vídeo…

Tot seguit, Puig s’ha defensat i li ha recordat a la líder dels populars que aquest passat dilluns durant la seua intervenció en un debat organitzat a Madrid, l’eix principal del seu discurs va ser l’infrafinançament del País Valencià i la necessitat de reformar el model, caducat des de 2014. “Com que ha desaparegut del meu discurs? Mantindrem les mateixes exigències tot i el canvi de govern”, ha afegit el president del Consell.

No obstant això, aquestes paraules no han convençut els populars. El diputat Ruben Ibáñez ha criticat que el nou president socialista, Pedro Sánchez, en el poc de temps que porta a la Moncloa ja s’haja oblidat de “les pancartes i les manifestacions” i haja obligat a retirar les esmenes al Senat que defensaven els interessos dels valencians.

Davant aquestes acusacions, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha exclamat: “Quina poca vergonya!” Una expressió que ha repetit en duos ocasions atés que els diputats del PPCV i Ciutadans han començat a cridar i aplaudir. Un cop la calma ha tornat a l’hemicicle, Soler ha volgut deixar clar que el govern del Botànic i els membres del PPCV no tenen res a veure: “Vostés es creuen que som tots iguals. I nosaltres no som com vostés”. El conseller ha conclòs la seua intervenció recordant als populars que han sigut els únics que no han acudit a les manifestacions on es reivindicava un millor finançament.

Compareixença al Senat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dijous que manté la seua petició de compareixença al Senat per a debatre sobre la reforma del sistema de finançament perquè “ni el PP ni el PSOE ni ningú exigeix al govern valencià quina és la seua agenda”. “Nosaltres tenim dret a comparéixer i compareixerem”, ha remarcat.

Així ho ha assegurat Puig en la sessió de control d’aquest dijous en resposta a una pregunta parlamentària formulada per la síndica del PPCV, Isabel Bonig, qui ha acusat el cap del Consell de “trair” els valencians per haver retirat la seua petició de compareixença al Senat perquè ara “ja no els interessa” la qüestió.

“Crec que és perquè no li fan molt de cas. El PP i, jo personalment, vam tindre el valor i el coratge de reclamar el que era just i signem una declaració per a reclamar més inversions i finançament en 2017, quan hi havia un govern del PP a Madrid. Vosté ara plora com a socialista el que no ha sabut defensar com a valencià”, ha etzibat Bonig a Puig.

Així mateix, la líder dels ‘populars’ valencians ha recriminat al Consell que la reforma del sistema de finançament haja passat “de ser una exigència a una cosa secundària” perquè “ha desaparegut del discurs com a nucli central”, així com “els escarafalls del conseller d’Hisenda, Vicent Soler”. També ha denunciat que la Plataforma Per un Finançament Just fa quinze dies que està callada.

Comparteix

Icona de pantalla completa