Diari La Veu del País Valencià
Podem pregunta a Sánchez quan retirarà el recurs d’inconstitucionalitat a la llei de pobresa energètica

Després de la decisió del Tribunal Constitucional –coneguda el passat divendres– de suspendre gran part dels articles de la Llei de la Funció Social de l’Habitatge, Podem ha exigit aquest dilluns al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que retire “immediatament” el recurs a la normativa de pobresa energètica, l’última que de moment el tribunal de garanties encara no ha resolt. “Estàvem a temps de parar el bloqueig de vetar les lleis socials que Rajoy havia encetat”, ha lamentat la diputada al Congrés de la formació morada Àngela Ballester aquest dilluns en un roda de premsa.

Ballester ha recordat que la primera demanda que van traslladar a Sánchez en arribar a la Moncloa va ser la retirada de tots els recursos d’anticonstitucionalitat interposats a gran part de les iniciatives parlamentàries valencianes. “La moció de censura va permetre fer fora de les institucions Rajoy però no és suficient per a posar fi a l’estratègia que va iniciar contra les lleis socials del País Valencià”, ha criticat Ballester.

Així mateix ha explicat que aquest dilluns han registrat diverses preguntes al Congrés i al Senat perquè l’executiu done explicacions sobre aquest assumpte. Les qüestions que han formulat són: “Què pensa el govern espanyol de la Llei de la Funció Social de l’Habitatge?”, “Quan pensa retirar el recurs d’anticonstitucionalitat a la llei de pobresa energètica?” i “Per quin motiu el govern no ha revisat tots els recursos del PP contra les lleis valencianes de caràcter social?”

D’altra banda, la diputada a la cambra baixa ha manifestat el descontentament del seu partit en referència a les últimes declaracions que ha realitzat el ministre de Foment, José Luis Ábalos, respecte a que Sánchez “no es planteja la condonació del deute valencià”. Per a Ballester, el deute “és fruit de l’infrafinançament” i aquesta situació genera preocupació entre tota la societat valenciana atés que no es poden deixar desemparats “els serveis públics fonamentals”.

En aquest sentit la formació morada també registrarà dues preguntes al Senat per a conèixer quines mesures té previstes el govern espanyol per a compensar el deute de les autonomies i quina és la seua posició davant la proposta de reestructuració del deute que recull l’informe de la Comissió d’Experts per a la reforma del Sistema de Finançament Autonòmic.

Perspectives electorals

La senadora Pilar Lima ha indicat en quin punt es troben els espais de confluència que Podem ha iniciat de cara a les eleccions valencianes de 2019. Així ha explicat que l’objectiu de la seua formació és consolidar el full de ruta abans dels comicis amb unes polítiques “honestes i valentes” en els deu mesos que queden per davant abans de la cita electoral.

“Sembla que el Consell aquest últim any de legislatura el vol únicament per a centrar-se en les eleccions i ha deixat de banda assumptes com ara la taxa turística, l’eliminació del model Cotino a les residències i la lenta execució pressupostària de les polítiques socials”, ha manifestat.

Comparteix

Icona de pantalla completa