Diari La Veu del País Valencià
El PPCV vol que Oltra explique en la Diputació permanent quina serà la ubicació final de la comissaria de violència de gènere

El PPCV ha registrat aquest divendres una petició perquè la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, comparega en la diputació permanent, atés que consideren que ha de donar “moltes explicacions” sobre diverses qüestions. Així ho han explicat la portaveu adjunta dels populars, María José Català, i la portaveu d’Igualtat, Blanca Garrigues, en una roda de premsa en què han criticat l’actitud que ha mantingut Oltra en aquestos darrers dies per la polèmica que s’ha encetat entre els membres del Botànic per la nova comissaria especialitzada en violència de gènere. “Oltra ha tornat de vacances amb força però no per a treballar sinó per a discutir amb els seus companys”, ha indicat Català.

Així doncs, les dues diputades han demanat que Oltra explique quin serà el rumb final d’aquesta comissaria després del rebombori generat aquestos darrers dies. “Volem saber si finalment s’obrirà aquesta comissaria, quina serà la ubicació i de quins recursos disposarà”, ha reclamat Català.

Tal com han explicat les dues diputades són cinc els punts que demanen a la també consellera d’Igualtat que done compte al parlament valencià. El primer d’ells fa referència al risc d’exclusió social que segons les populars pateix la ciutadania valenciana: “Un 31% dels valencians es troben en risc de pobresa segons l’enquesta de condicions de vida de 2017 de l’INE. Per tant, volem saber quines mesures adoptarà Oltra per a capgirar aquesta situació”.

El segon punt té a veure amb la contractació de personal en el servei de dependència que Oltra va prometre. Segons Català i Garrigues aquest compromís no s’ha efectuat, atés que més de 10.000 persones es troben pendents de rebre la prestació econòmica i altres 14.000 estan encara esperant una resposta d’Igualtat. En aquest sentit, Català també vol saber si la número dos del govern valencià exigirà en els Pressupostos Generals de l’Estat que s’augmente la partida per a la dependència.

Un altre assumpte que des del PPCV volen conéixer en quin punt es troba és si Igualtat té previst obrir negociacions amb el govern espanyol per a ajudar els menors no acompanyats. “Els centres de menors estan saturats. El cas que millor ho exemplifica és el centre de Bunyol. Hem vist com fa uns dies Andalusia demanava ajuda a Sánchez i esperem que ací passe el mateix”, ha manifestat Català.

Oltra, disposada a explicar les xifres

Davant de la petició del PPCV, la vicepresidenta Mónica Oltra ha assegurat que si la Diputació permanent de les Corts la crida per a explicar la seua gestió en polítiques socials, hi anirà “com sempre”. “Les xifres canten per elles mateixes”, ha assenyalat la consellera. Així s’ha pronunciat Oltra en declaracions als mitjans després de les crítiques del PPCV a la seua gestió en matèries com ara la dependència, els menors o en relació als índexs de pobresa. “Sempre parla qui més ha de callar, el risc de pobresa i exclusió continua estant molt alt, per damunt de la mitjana d’Espanya, però més baix que quan governava el PP”, ha replicat.

Oltra ha defensat que les dades han millorat “sensiblement” no solament en comparació amb l’anterior Consell del PPCV, sinó que s’ha reduït la pobresa “amb més intensitat” que en la mitjana espanyola. A més, ha instat a esperar que la Renda Valenciana d’Inclusió complisca un any per a valorar el seu impacte, que espera que siga “positiu”.

Respecte a l’atenció a la dependència, ha explicat que quan el Consell actual va assumir les seues responsabilitats en juliol de 2015 hi havia 46.000 persones en la llista d’espera de la dependència, que “el PP havia abandonat”, i en tres anys “més de 50.000 persones estan dins” del sistema, han vist resolt el seu expedient i s’ha arribat per primera vegada a més de 70.000 beneficiaris, quan hi havia 40.000 quan van arribar al govern. En aquell moment, ha dit, hi havia una llista d’espera de 46.000 persones amb un temps mitjà d’espera de 4 anys i mig i ara 19.000 amb un temps mitjà d’espera d’un any i tres mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa