Diari La Veu del País Valencià
Una campanya citrícola ormal recollirà 4 milions de tones

La campanya citrícola 2018/9019 preveu recollir una collita de 3.899.543 tones, uns nivells de producció que es consideren “dins de la normalitat” i en “equilibri” entre l’oferta i la demanda. Amb aquestes dades, la conselleria ha infós tranquil·litat als agricultors, inquiets després dels danys que les darreres pedregades van causar als camps de cítrics de la Ribera i la Safor. Segons els càlculs que La Unió de Llauradors va fer la passada setmana, el graníssol va causar pèrdues per valor de 3,6 milions d’euros en més de 1.000 hectàrees de superfície agrícola, especialment cítrics i caqui.

Tot i els mals presagis, la consellera de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, el secretari autonòmic Francisco Rodríguez i el cap de servei d’estudis José Antonio Franco van assegurar dimarts en la presentació de les previsions de l’aforament citrícola per a aquesta campanya, que la collita de cítrics creixerà un 22,9% respecte a l’any passat.

En concret, la taronja aconseguirà un volum de producció d’1.893.690 tones, un 22,8% més que la campanya anterior; la mandarina arribarà a 1.649.799 tones (+21,5), la llima a 327.641 tones (+32,6%) i l’aranja a 23.413 tones (+6,8%).

Els responsables d’Agricultura també van assenyalar que la superfície cultivada frena per primera vegada la seua caiguda des de 2009 i registra un augment del 0,33% respecte a l’any passat, mentre les noves plantacions com el caqui frenen la seua implantació i s’observa un augment “importantíssim” dels camps de cultiu dedicats a la llima (+11%) i a la taronja (+1,7%) que recupera la seua “supremacia” enfront de les mandarines, la superfície de les quals de cultiu descendeix entorn del 2,6%.

Els agricultors, inquiets per l’evolució dels preus

Per a la present campanya 2018-2019, s’espera una “qualitat de producció excel·lent pràcticament en totes les varietats”, ha augurat Rodríguez Mulero. Malgrat que les varietats més primerenques s’han comercialitzat a un preu “inferior al desitjat”, el secretari autonòmic ha assegurat que “s’està regularitzant” i no veu motius perquè no facen tractes “normals”.

“S’està agafant ritme” i el missatge és de “normalitat”, amb una oferta de cítrics “suficient per a proveir els mercats, referent en qualitat i en equilibri entre l’oferta i la demanda”, de manera que “tampoc hi haurà excés de demanda”, ha asseverat.

Tot i que les associacions agràries com AVA-ASAJA i La Unió de Llauradors van celebrar les bones dades presentades per la conselleria, la seua preocupació se centra en l’evolució dels preus. El secretari general de La Unió, Ramón Mampel, demana “sentit comú a tots els estaments de la cadena citrícola en aquest inici de campanya per a no entorpir el seu correcte desenvolupament”. En aquest sentit, apunta que el volum de collita previst hauria de ser “suficient per a absorbir tota la demanda” dels mercats i augmentar les exportacions. Al seu parer, la meta ha de ser que els preus aconseguits en la campanya passada repercutisquen “ara sí de forma positiva en els productors amb una collita superior”.

D’altra banda, des d’AVA-ASAJA asseguren que la situació està “equilibrada i per això és necessari apel·lar al rigor i a la professionalitat de tots els actors que intervenen en el procés comercial per a evitar temptacions especulatives i poder aconseguir entre tots que la temporada discórrega amb normalitat i amb cotitzacions acceptables. Les condicions són propícies si fem bé les coses”, ha dit.

L’organització ha destacat que una part significativa de la collita, afectada per pedra o plagues, es canalitzarà a través de la demanda creixent de la indústria dedicada a sucs. Això farà que el camí per al mercat en fresc, “que és on veritablement es dirimeix l’evolució de les cotitzacions, es quede més lliure, propiciant així una situació d’equilibri que ha de redundar en benefici del sector citrícola en el seu conjunt”, expliquen.

Comparteix

Icona de pantalla completa