Diari La Veu del País Valencià
Echávarri demana a Puig que no reedite el Botànic perquè Compromís o pot fer més mal a l’oposició que al govern

L’excalde d’Alacant, el socialista Gabriel Echávarri, ha llançat un missatge directe al cap del Consell i líder del PSPV, Ximo Puig, on demana al partit “responsabilitat” per a “governar en solitari” i no reeditar el govern del Botànic després de les properes eleccions a la Generalitat. La màxima autoritat de la ciutat d’Alacant fins al passat 9 d’abril –quan va deixar el càrrec perquè estava processat en dues causes judicials– ha qualificat Compromís en el seu mur de Facebook com un “pes mort” i “d’incompetents que posen pals a les rodes del progrés”.

Echávarri s’ha manifestat en aquestos termes arran d’un article publicat en setembre on pronosticava que Compromís no superaria en vots el PSPV als propers comicis. L’exalcade, en veure que la darrera enquesta publicada aquest 9 d’Octubre indicava que la suma de socialistes i nacionalistes donava una majoria absoluta per a reeditar el govern del Botànic, ha proposat “ser valents, soltar llasts” i dirigir la Generalitat en solitari. Echávarri acusa Compromís –coalició de la qual va necessitar el suport per a arribar a l’alcaldia en 2015– de fer un “dany tremend” al PSPV amb les “seues ineptituds i contínues deslleialtats” que “no fan més que minar el projecte de futur socialista per a la Comunitat Valenciana”.

L’exalcalde denuncia que va rebre insults, “en valencià això sí”, matisa, per l’article on pronosticava que “no hi hauria sorpasso” de Compromís respecte al PSPV al País Valencià. Echávarri afirma que la seua visió futura sobre la governança del país va quedar refrendada amb l’enquesta, ja que la demoscòpia apuntava que els socialistes serien els més votats mentre que Compromís perdria un escó respecte a 2015 (de 19 a 18).

“La suma d’ambdós arribaria a la majoria absoluta”, reconeix l’exalcalde –entre els dos farien 55 escons dels 99 de les Corts–, “però crec que és temps de ser valents i soltar llast, i amb aquestos resultats, que inclús es poden millorar, arriscar-nos a governar en solitari”, escriu.

En la seua anàlisi política, l’exalcade d’Alacant afirma que Compromís “no ens farà més dany en l’oposició que en el govern, perquè el dany al PSPV que estan fent és tremend”, ja que qualifica la gestió política de la coalició “d’inepta” i “deslleial”. Al remat, reeditar el Botànic no és el camí que demana Echávarri perquè “socialistes i independentistes de Compromís no ens semblem en res”. En un exercici de didàctica, el socialista exemplifica les diferències polítiques entre PSPV i Compromís: “Nosaltres lluitaríem perquè no hi haguera gent que precisara d’acudir a un menjador social per a alimentar-se, Compromís es preocuparia que en dit menjador existiren cartells en castellà i valencià, i així tot”. Unes accions de “política de fotos, camisetes i consignes buides”, afegeix.

Per tot plegat, “és el moment de ser decidits, és el moment de ser responsables i l’únic camí per a de veritat poder millorar la vida de tots els valencians i valencianes, independentment d’on visquen o de la llengua en què s’expressen, és governar en solitari, sense rèmores, pesos morts o incompetents posant pals a les rodes del progrés. És el moment de governar sols”, sentencia l’exalcalde d’Alacant.

“Alguns estarien més còmodes governant amb Cs”

Les reaccions de diferents càrrecs de Compromís davant la petició de Gabriel Echávarri a Ximo Puig i el PSPV han arribat també des de les xarxes socials. Tant el síndic de Compromís, Fran Ferri, com el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, han apuntat, referint-se a l’exalcalde d’Alacant, que “alguns estarien més còmodes governant amb Ciutadans”.

“Alguns prefereixen Toni Cantó que Mónica Oltra. Nosaltres ho tenim clar: llarga vida al Botànic”, ha piulat Ferri. Per la seua banda, Nomdedéu ha assegurat que “per un cop estic d’acord amb Echávarri. El PSOE ha de soltar llast i desfer-se de personatges com el Echávarri, més pròxim a Cs que al PSOE”, ha dit el secretari autonòmic d’Ocupació.

Comparteix

Icona de pantalla completa