Diari La Veu del País Valencià
Els Premis Ovidi confirmen Els Jóvens com a gran revelació de 2018 amb quatre guardons

Els Jóvens, el grup novell de folk-pop, ha sigut el gran triomfador dels Premis Ovidi de 2018 amb quatre guardons dels cinc a què estaven nominats. La banda formada per Pep Mirambell a la veu i guitarra; René Macone a la veu; Blai Vañó al baix; Raül Calatayud al timple i guitarró; Tóbal Rentero a la bandúrria, llaüt, oud i dolçaina; Jordi Sanz a la bandúrria, llaüt i trompeta; Pablo Rosell a la percussió; Toni Lozano a la bateria, i Lourdes Cassany al baix s’ha endut els premis a intèrpret revelació, a millor cançó, a millor lletra i a millor disseny.

El Teatre Rialto de València ha acollit aquest diumenge la gala dels XIII Premis Ovidi que lliura el Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants del País Valencià (COM). Els guardons contemplen diverses categories: millor disc de cançó d’autor, millor disc de folk, millor disc de hip hop i electrònica, millor disc de mestissatge, millor disc de pop, millor disc de rock, millors arranjaments i/o producció, millor intèrpret revelació, millor cançó i millor lletra. Per altra banda, els Ovidi contemplen també diferents premis al millor disseny i al millor videoclip.

Un total de 129 treballs discogràfics publicats entre 2017 i 2018 optaven a ser finalistes d’una edició que ha tingut un tarannà “extraordinari”, ja que enguany es commemora el 50 aniversari de la publicació de La Fera ferotge, d’Ovidi Montllor, i d’El Maig del 68 francés, unes efemèrides que el COM considera com una “esplèndida combinació per difondre l’esperit reivindicatiu, crític i d’activisme social i cultural que connecten directament amb el treball de la música en valencià”, va indicar el Col·lectiu en un comunicat aquest dimarts.

La cerimònia ha estat conduïda per Amàlia Garrigós, la periodista i directora de Territori Sonor, el magazín musical de la ràdio d’À Punt qui ha denunciat la falta de dones als escenaris i ha aprofitat per a fer una defensa tancada de la llibertat d’expressió i de creació. A més a més, s’ha pogut gaudir de l’actuació d’un grup de músics, coordinats per Ximo Caffarena, que ha interpretat instrumentalment algunes cançons cèlebres de l’Ovidi i altres cançons rebels ben conegudes per tots.

El president del COM, Manolo Miralles durant el discurs dels Premis Ovidi aquest diumenge. / MÚSICA DEL PV

Un dels moments més emotius de la nit ha sigut el sentit homenatge al recentment traspassat Pep Laguarda a qui s’ha dedicat un llarg aplaudiment en la seua memòria. Així mateix, en un dels vídeos emesos durant la cerimònia, diferents músics han denunciat la repressió contra les seues lletres, mostrant-se amb les boques tapades mentre sonava la mítica cançó de Maria del Mar Bonet Què vol aquesta gent?. Finalment, tots els guardonats han cantat La Fera Ferotge.

A la gala dels Premis Ovidi han acudit diferents responsables polítics com el president de les Corts, Enric Morera, i el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona. També hi eren Antonio Montiel i Rosana Pastor de Podem.

Guanyadors dels Premis Ovidi

Així doncs, Els Jóvens han guanyat els Premis Ovidi de 2018 en les categories d’intèrpret revelació, millor cançó i millor lletra; el de millor arranjament i millor disc de folk ha sigut per a Carles Dénia; el de millor disseny, per a Luis Yang per la portada del disc d’Els Jóvens, de manera que el grup liderat per Pep Mirambell i René Macone n’ha sumat quatre.

Cristóbal Quesada i Manuel Rodríguez, que han dedicat el guardó al raper Valtònyc, s’han endut el guardó a millor videoclip; el de millor disc de cançó d’autor ha sigut per a Carles Pastor; el millor disc de rock ha sigut per a Joe Pask; Frida ha guanyat el de millor disc de hip hop i electrònica; el de millor disc de mestissatge ha estat per a Auxili, i Novembre Elèctric s’ha endut el de millor disc pop.

El premi a la trajectòria ha sigut per a La Gossa Sorda i el guardó al suport a la música cantada en valencià ha recaigut en l’Aplec dels Ports.

Comparteix

Icona de pantalla completa