Diari La Veu del País Valencià
Els veïns de Pinedo exigeixen compensacions econòmiques abans de negociar el futur de la depuradora

Les 18 famílies que han sol·licitat el tancament de la depuradora de Pinedo arribaran fins al final en la seua petició d’execució de la sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia que així ho ordena, mentre no hi haja una negociació per a compensar la pèrdua patrimonial que han patit durant quaranta anys.

Així ho ha assenyalat Jaume Chornet, un dels portaveus dels veïns, qui ha valorat les iniciatives mediambientals i territorials de les administracions per a millorar la zona i pal·liar els efectes nocius de la depuradora encara que ha advertit que, de moment, queden diverses reivindicacions dels residents per complir, especialment, “una compensació per la pèrdua de valor patrimonial”. “Les 18 famílies no carregarem amb la merda de tota la ciutat. Solament amb la compensació del valor de la pèrdua patrimonial, començaríem a negociar”, ha apuntat i ha recordat que segueixen la seua lluita fins al final perquè “no” tenen “res a perdre”, ja que ho han perdut “tot” durant quaranta anys: “el poble, la salut i el valor patrimonial”.

Chornet ha ressaltat que com “ja no ens poden retornar la salut ni retornar el poble”, només els queda lluitar pel que els correspon, “ni un cèntim més”. “No estem ací per a traure-li un cèntim a l’administració, simplement volem una compensació”, ha afegit, al mateix temps que ha reconegut que la sentència no els reconeix el dret a una indemnització, encara que al seu parer és “perquè els jutges valoren documents i no les realitats”, però que continuen “confiant en la justícia”. Segons Chornet és “molt positiu” que ja existisca un document del Consell amb el compromís d’invertir més de 25 milions en la planta depuradora per a millores mediambientals, així com un Pla de l’Horta, que es presenta aquest dimecres, i que permetrà la regeneració de la zona.

“Des del punt de vista territorial i des del punt de vista mediambiental, el que han fet ens sembla genial però encara queden nou punts més –de les seues reivindicacions– i fins que no estiguen negociats no retirarem la petició d’execució de sentència”, ha assegurat. “Potser no hauríem arribat fins ací si haguérem parlat amb anterioritat. Les negociacions sempre són un estira-i-arronsa però arribats a aquest punt de no tindre res i de ningú que ens escolte, un s’ha de reafirmar”, ha agregat Chornet, qui ha assenyalat que des de l’administració “mai” els han parlat de la sentència i han sigut “molt cautelosos”.

Ha recordat que aquest dilluns va presentar junt amb l’advocat de les famílies, Santiago Rodríguez, la demanda d’execució de la sentència que ordena el tancament de la depuradora i ha assenyalat que l'”execució forçosa es pot realitzar immediatament” encara que com que és un cas “tan especial” creu que es demorarà “en els despatxos”. “En un cas normal, la depuradora estaria tancada. Si no es tanca, el Tribunal estaria cometent una il·legalitat i entraríem en el terreny de la prevaricació”, ha advertit.

Santiago Rodríguez ha explicat que com que és un procediment judicial no penal, va per principi dispositiu, la qual cosa suposa que el tribunal “no pot fer res si no li ho demanen les parts”. “Els meus clients tenen la facultat de demanar el compliment o no demanar-lo. Es poden tirar arrere”, ha reconegut. L’advocat ha valorat les inversions anunciades per l’Administració encara que ha recordat que fins que no han executat la sentència, “ningú ha fet res”, però tampoc “no ho han fet durant quaranta anys”.

Comparteix

Icona de pantalla completa