Diari La Veu del País Valencià
La inversió en habitatge social i de protecció oficial s’ha multiplicat per cinc aquesta legislatura

La vivenda ha de ser el cinqué pilar de l’estat de benestar. Aquesta és una de les principals tesis que es defensen des de la Conselleria d’Habitatge des que el Botànic va accedir a les institucions. En aquesta legislatura, lluitar contra la bombolla del lloguer i tractar de mitigar els efectes negatius ha sigut un dels principals reptes del departament que dirigeix Maria José Salvador que ha fet “un gir de 180 graus en política de vivenda aquestos anys”.

“L’habitatge no solament ha passat a estar situat en primer lloc en el nom de la Conselleria sinó que també ha passat a ser una prioritat per al govern valencià”, asseguren des del departament de Salvador. I és que, segons les dades de les quals disposa la Conselleria, la inversió en habitatge social i de protecció oficial s’ha multiplicat per cinc aquesta legislatura en comparació amb els darrers anys de govern del PPCV. De fet, la inversió realitzada tant en el parc públic d’habitatge social com en els habitatges propietat de la Generalitat (VPO) “ha experimentat un augment sense precedents” en arribar als més de 24,3 milions front a la despesa de 4,9 que es van destinar en tota la legislatura anterior.

Aquestos més de 24 milions han permés a la Generalitat adjudicar 1.287 vivendes, tant socials com de VPO, al llarg de tot el territori valencià. Segons aquestes xifres, l’actual consell ha adjudicat un 44% més de vivendes d’aquest tipus que en tota la legislatura precedent ja que l’anterior govern només en va adjudicar 893, segons expliquen fonts de la Conselleria.

D’aquestes més de 1.000 adjudicacions, 90 s’han adjudicat a víctimes de violència de gènere i 90 més a persones que han perdut la casa a causa d’una execució hipotecària. És el cas, per exemple, d’una vivenda que la Conselleria va adjudicar a mitjan mes de novembre a una família de Carcaixent.

Fonts de la Conselleria asseguren que s’estan adequant 57 habitatges públics que es posaran a la disposició dels ciutadans “només estiguen acabats”. A més, s’estan valorant més d’un centenar de pisos per a analitzar les reparacions que requereixen per a dur-les a terme en els pròxims mesos.

Parc públic d’habitatge

Des de la Conselleria d’Habitatge asseguren que durant els anys de mandat del PPCV es va “abandonar” el parc públic d’habitatge i no es va aplicar una “política real d’habitatge”, situació que el Botànic va tractar de pal·liar amb el llançament en 2015 del Pla de Dignificació de l’Habitatge Social.

Amb una inversió d’aproximadament 11 milions d’euros, la Conselleria es va proposar “revertir la situació en la qual es trobava el parc públic d’habitatge, amb més de 700 habitatges en estat ruïnós i sense poder posar-los a la disposició de les persones que més ho necessitaven”.

Ara, segons informen des de la Conselleria, la Generalitat disposa d’un parc públic d’habitatges socials destinats a famílies en risc d’exclusió i, d’altra banda, un parc d’habitatges propis de la Generalitat (VPO) per a facilitar l’accés a l’habitatge a aquelles persones que no poden accedir en condicions normals a un habitatge del mercat lliure.

Fonts de la Conselleria asseguren que estan satisfets de la tasca feta aquesta legislatura en matèria de vivenda social; tot i això, reconeixen que el parc públic de què es disposa és encara “insuficient” per a satisfer la demanda de la ciutadania. En aquest sentit, el departament està treballant en un pla pioner que consisteix a comprar vivendes buides a particulars per a incrementar l’estoc habitacional de la Generalitat.

El 8 d’octubre es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el concurs per a l’adquisició d’habitatges per a poder incorporar-los al parc públic de la Generalitat i destinar-los a lloguer social i assequible. Finalment, la Conselleria ha rebut 280 propostes. Ara, s’obri el procés de selecció i taxació de les vivendes per a finalment comprar aquelles que s’adapten als requisits exigits per la Conselleria.

Comparteix

Icona de pantalla completa