Diari La Veu del País Valencià
Europa deixa en mans del govern espanyol el rescat del pesquer de Santa Pola retingut a Líbia

La Comissió Europea ha dit aquest dijous que no creu que Líbia complisca amb les condicions per a ser un port segur de desembarcament per als migrants rescatats en alta mar pel pesquer de Santa Pola Nuestra Señora de Loreto, si bé s’ha declarat “no competent” per a ajudar a buscar solucions alternatives per al vaixell que porta a bord des de dijous, 22 de novembre, dotze persones que va rescatar a la deriva en aigües pròximes a Líbia.

Així ho ha indicat en una roda de premsa a Brussel·les la portaveu comunitària responsable d’Immigració, Natasha Bertaud, qui ha indicat que Brussel·les està al corrent de les informacions que publiquen sobre el cas i que està en “contacte permanent” amb les autoritats espanyoles, com ho està amb altres estats membres quan afronten “incidents” similars. En qualsevol cas, ha recalcat la portaveu, “no estem directament implicats en la coordinació del cas”, ja que les tasques de rescat i designació d’un port segur per al desembarcament de persones està subjecte al Dret internacional.

“És un assumpte que correspon a les autoritats nacionals i no és un afer sobre el que la Comissió Europea tinga competències per a coordinar”, ha expressat en diverses ocasions per a respondre a les preguntes de si Brussel·les veuria amb bons ulls un acord d’Espanya amb Líbia per a deixar en el seu territori els dotze migrants rescatats pel pesquer de Santa Pola.

Bertaud ha assenyalat que en el marc del Dret internacional interfereixen diferents factors a l’hora de determinar el punt de desembarcament; per exemple, el pavelló del vaixell, quines tasques exerceix, qui està a bord o qui és responsable del buc. “No creiem que aquestes condicions es donen a Líbia però no ens correspon (a la Comissió Europea) determinar-ho”, ha incidit.

Mentre el Consell va oferir el passat dimarts els ports valencians per al desembarcament dels migrants rescatats, les autoritats espanyoles consideren més adient que les persones a bord del pesquer siguen traslladades a Líbia. Mentrestant, el patró de l’embarcació, Pasqual Durà, ha explicat en declaració a À Punt que la tripulació se sent abandonada per part de les autoritats espanyoles, ja que una setmana després del rescat continuen en aigües de Líbia sense tindre un port segur de desembarcament.

Comparteix

Icona de pantalla completa