Diari La Veu del País Valencià
La seguretat d’Ifema demana a Mónica Oltra i el seu equip que deixen de parlar en valencià

“Deixen de parlar en valencià”. Aquesta és la frase que un membre de seguretat d’Ifema que estava controlant els accessos a Fitur ha etzibat a la vicepresidenta del Consell Mónica Oltra i el seu equip quan els ha escoltat parlar la seua llengua. Segons relata un membre de l’equip d’Oltra en el seu perfil de Twitter, el treballador de l’empresa Ombuds –encarregada de la seguretat de la Fira de Madrid (Ifema)– els ha retret que estigueren parlant en valencià. Oltra ha visitat aquest dimecres Fitur per a presentar el catàleg de rutes turístiques accessibles.

L’encarregat de les xarxes socials vinculades a l’activitat institucional de Mónica Oltra, Xavi Aguilar, relata en un fil de Twitter que quan la vicepresidenta i el seu equip han arribat al recinte d’Ifema han hagut d’esperar per a entrar perquè en eixe mateix moment arribava el rei Felip VI. “Mentre esperem a entrar xarrem entre nosaltres, en valencià, clar. Un guàrdia de seguretat d’Ombuds ens diu ‘dejen de hablar valenciano'”, explica Aguilar, qui matisa que a més estaven parlant entre ells i en cap moment s’han adreçat a l’empleat de seguretat en valencià.

El treballador de l’equip d’Oltra assegura que han traslladat la queixa a la seguretat de la Casa Reial, que “s’ha portat molt bé”, matisa. “En #Fitur2019 es parlen molts idiomes, és una de les seues riqueses. Els drets i llibertats han de ser respectats per totes i tots”, conclou Aguilar.

La mateixa Mónica Oltra ha atés els mitjans de comunicació a Fitur després de presentar les rutes turístiques adaptades. Ha confirmat els fets relatats pel seu col·laborador i ha mostrat el seu malestar per l’ocorregut. “Això no pot passar, i encara menys en una fira internacional, on es parlen tots els idiomes del món i en una fira on ens mostrem al món com un país obert i hospitalari, plural i de diferents identitats”, ha dit.

Segons les declaracions d’Oltra, el personal de seguretat de Casa Reial els ha “demanat disculpes” alhora que s’han compromés a arreplegar els fets en un informe perquè actituds així “no només comprometen la imatge de la fira sino també de la Casa Reial”.

“El personal que està en seguretat ha d’atendre la gent bé i ha d’entendre que en aquest país hi ha diferents llengües i en una conversa privada no han de clavar-se. Hem de fomentar la cultura de la diversitat i del respecte. Ací tot el món nomena la Constitució però es veu que ningú se la llig. Necessitem més cultura democràtica en aquest país també en l’àmbit de la seguretat”, ha sentenciat la vicepresidenta del Consell.

Comparteix

Icona de pantalla completa