El nou carril bici de Regne de València provoca la caiguda d'un 32% del trànsit de vehicles a motor 

Un mes després de la seua obertura, l'eix ciclista Regne de València-Russafa comptabilitza ja més de 2.000 desplaçaments diaris
5 abril 2019 06:00h
La xifra mitjana d'usuaris no baixa dels 1.100 diaris per l'avinguda del Regne de València. / AGÈNCIA MUNICIPAL DE LA BICICLETA

VALÈNCIA. El carril bici a l'avinguda de Regne de València ha sigut des de la seua concepció per la Regidoria de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València un dels més qüestionats pels partits de l'oposició. No obstant això, les dades semblen mostrar l'interés de la ciutadania per aquest nou tipus de mobilitat. A mes i poc de la seua inauguració, el trànsit de vehicles motoritzats a Regne de València s'ha reduït un 31,57% respecte a l'any passat. A més, la intensitat diària de l'eix ciclista, que arriba fins a l'Anell Ciclista a través del carrer de Russafa, ha superat els 2.000 desplaçaments diaris durant el passat mes de març. 

Així es reflecteix en les dades de la Regidoria consultades per Diari La Veu, en què es compara la intensitat mitjana diària de cotxes i motocicletes entre la última setmana completa de març –després dels dies de Falles– i el mateix període del 2018, una setmana en què es comptava amb les mateixes circumstàncies, és a dir, amb un oratge estable i sense obres que pogueren modificar les dades. Si la mitjana diària el 2018 va arribar als 7.047 vehicles a motor, enguany la xifra s'ha reduït fins als 4.822, la qual cosa equival a una reducció de pràcticament un terç de trànsit viari motoritzat i, per tant, de les emissions de gasos contaminants. 

A més de disminuir els automòbils, l'eix ciclista Regne de València-Russafa, obert des del 26 de febrer, ha permés sobrepassar els 2.000 desplaçaments d'usuaris de bicicleta i d'altres vehicles de mobilitat personal un mes després de la seua inauguració. El passat dimecres 13 de març el mesurador ubicat al carril bici de carrer de Russafa –a l'altura del número 20– va comptabilitzar el seu màxim d'intensitat diària fins ara, de manera que va arribar als 2.141 passos d'usuaris. 

Una xifra semblant es va trobar el dijous 28 de març, amb 2.135 passos d'usuaris, i el divendres 29 de març, amb 2.106. A més, la majoria de dies del mes de març la intensitat mitjana no baixa per davall dels 1.800 ciutadans que viatgen amb bicicletes o altres vehicles en aquest tram de la xarxa ciclista de la ciutat. Així, la xifra d'usuaris només es troba al voltant dels 1.000 durant els dies de la festa gran de València.

El passat 13 de març, més de 2.000 usuaris van passar pel carril bici de carrer de Russafa. / DANIEL GARCÍA-SALA

Així mateix, el mesurador de l'avinguda del Regne de València, a l'altura de Gregori Maians, va detectar les seues intensitats mitjanes de pas més altes el passat dimecres 13 de març, amb 1.322 usuaris, i el dimecres 27 de març, amb 1.306 usuaris. La resta de dies de març, en la seua majoria, la xifra mitjana d'usuaris no baixa dels 1.100, a excepció dels dies grans de les festes josefines, en què el trànsit pel carril bici s'ubica entre els 950 i els 650 usuaris.

Unes xifres que des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible recorden que serien realment superiors a les indicades pels mesuradors, ja que la sensibilitat dels sensors amb què es treballa pot, per exemple, confondre el pas de dos bicicletes seguides per un únic vehicle o no detectar el pas de vehicles de poc pes, com és el cas d'alguns patinets o altres vehicles de mobilitat. 

"El trànsit flueix sense congestió"

"Lluny de polèmiques estèrils i problemes inventats, la veritat és que el nou eix ciclista per Regne de València està oferint els resultats previstos i totalment beneficiosos a les poques setmanes de la seua entrada en funcionament", ha assenyalat el regidor de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament, Giuseppe Grezzi, consultat per Diari La Veu. Així mateix, Grezzi ha subratllat que "el trànsit s'ha calmat però flueix amb normalitat sense cap mena de congestió".

El regidor ressalta que amb aquest nou carril ciclista, obert a finals de febrer, "qui desitge moure's de manera sostenible amb bicicleta, patinet o vehicle de mobilitat personal pot fer-ho amb total normalitat, sentint-se segur i sense molestar a ningú". 

L'encreuament entre Peris i Valero i Regne de València ja compta amb un nou comptador de bicicletes. REGIDORIA DE MOBILITAT SOSTENIBLE

A més, Grezzi recorda que l'actuació ha recuperat la zona enjardinada "com a espai de qualitat per al seu gaudi sense interferències per a persones majors i menudes", i que tota l'avinguda "ha guanyat amb la reducció de la contaminació acústica i ambiental". Davant les crítiques dels partits de l'oposició –PP i Ciutadans–, Grezzi expressa que "revertir açò per a recuperar la doble fila perenne i més tubs d'escapament com algunes [formacions polítiques] proposen seria totalment ridícul".

Nou comptador de bicis

Mentre aquestes incorporacions a la xarxa ciclista donen els seus primers fruits, el servei de Mobilitat Sostenible del consistori valencià ha continuat amb la seua labor de foment de l'ús de vehicles sostenibles amb la instal·lació d'un nou comptador visible, precisament, en l'encreuament entre les avingudes de Peris i Valero i Regne de València.

Aquest és l'últim dels cinc comptadors digitals que l'Ajuntament de València ha posat en marxa a la ciutat des del passat mes de setembre, tot just una setmana després que s'instal·lara el panell de General Elio-Sant Pius V. El nou comptador registra el trànsit ciclista i d'altres vehicles de mobilitat personal (VMP) que passa en tots dos sentits de forma diària i des de totes dues avingudes.

Amb aquest comptador, segons informen des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible, ja són més d'un centenar els punts de registre de trànsit en carrils bici situats en tota la ciutat i que es troben integrats en el sistema de registre del Centre de Gestió de Trànsit del consistori municipal. L'única diferència és que aquests cinc punts de mesura incorporen uns panells que fan el recompte visible en la via pública i ajuden a conscienciar la ciutadania de la importància de fer ús d'un transport urbà més sostenible.

next