Un dron submarí aconsegueix retornar cries de tauró fins a grans profunditats

Una de les principals amenaces per a aquests animals és la sobrepesca 
19 agost 2019 13:30h
La Fundació Oceanogràfic té un acord amb els pescadors per a poder "obtindre les freses de tauró que es queden embolicades durant la captura accidental" i fer-les fer eclosió en un període de 3 a 6 mesos. Imatge d'arxiu. / EFE

MADRID. Un dron submarí desenvolupat per l'empresa espanyola Nido Robotic ha permés transportar cries de tauró "fins a grans profunditats" en aigües de Cartagena després que la Fundació Oceanogràfic de València els obtinguera de la pesca de descart.

Es tracta d'una "prova pilot per a poder alliberar, en el futur, taurons d'aigües profundes", que són aquells que viuen a partir de 200 metres; una distància a la qual no es pot arribar amb bussejadors, segon ha explicat a EFE el CEO de l'empresa, Roy Torgersen.

Després d'haver realitzat la solta fa un any a València i Xàbia per primera vegada a l'estat espanyol, la costa murciana ha sigut el lloc triat per a retornar les cries a l'aigua, ja que és "una zona amb les condicions similars a l'hàbitat del tauró mediterrani".

Segons afirma Torgesen, la Fundació Oceanogràfic té un acord amb els pescadors per a poder "obtindre les freses de tauró que es queden embolicades durant la captura accidental" i fer-les fer eclosió en un període de 3 a 6 mesos. Quan naixen les cries es transporten al seu hàbitat, "però fa un any va ser molt difícil accedir a la gran profunditat necessària per a l'alliberament de l'espècie".

Per aquesta raó, enguany la fundació ha comptat amb l'última tecnologia de l'empresa murciana, on s'ha instal·lat una gàbia en un dels drons submarins.

El vehicle està dotat amb una càmera de vídeo, "que feia possible controlar que la gàbia romanguera en bones condicions", ha assegurat el director. A més, el dron estava monitorat amb un sensor de profunditat, "garantint que els animals s'alliberaren en el lloc desitjat". 

El problema de la sobrepesca

Per a Torgersen, la desprotecció dels taurons és un "greu problema que té la humanitat", ja que aquests esquals són "totalment essencials per a l'ecosistema marí i, per tant, per als humans". 

Una de les principals amenaces per a aquests animals és la sobrepesca i "a Espanya aquest factor és dels principals problemes", ha advertit el director executiu. 

Fins i tot, explica que "per culpa de Hollywood pateixen una mala imatge" i aclareix que els taurons que s'han soltat "tenen la grandària d'un salmó i no tenen cap mena de perill per als humans". 

next