Oltra: "Cadascú fa el seu paper on pot, uns al peu del Forn de Barraca i altres als despatxos; els dos són valuosos"

La portaveu del Consell lamenta que el govern espanyol no els ha avisat de l'actuació de la Guàrdia Civil per a desallotjar els activistes que ha acabat amb quatre detinguts
27 setembre 2019 16:35h
El Consell ha començat la roda de premsa donant suport a la vaga climàtica. / GVA 

VALÈNCIA. L'enderrocament del Forn de Barraca a causa de l'ampliació de la V-21 ha protagonitzat la roda de premsa del Consell d'aquest divendres. El govern valencià ha començat mostrant de manera oficial el seu suport a la vaga climàtica i reiterant la declaració d'emergència climàtica. Ho ha fet vora una hora més tard que les màquines excavadores enderrocaren l'edifici centenari i que quatre activistes hagen sigut detinguts.

Mónica Oltra, la vicepresidenta i portaveu del govern, ha sigut l'encarregada de defensar la postura ja coneguda de l'executiu valencià. És a dir, que l'obra és competència del govern espanyol, que es va adjudicar durant el mandat de Rajoy i que, en tot cas, les al·legacions presentades pel Consell al Ministeri de Foment foren acceptades. "Hem arribat fins on podíem arribar", ha afirmat.

"Potser serà necessari arribar més lluny –ha dit respecte a la lluita contra l'emergència climàtica– però en tot allò que és competència nostra". Per això, ha insistit que les polítiques mediambientals són el primer eix de l'acord del Botànic, perquè "cadascú fa el seu paper on el pot fer, uns al peu del Forn de Barraca i altres als despatxos. I els dos treballs són valuosos".

Oltra, malgrat això, no ha escapat a la pregunta que molts esperaven: ella, que va començar en la política des de l'activisme i que també s'ha plantat davant les màquines excavadores per a defensar el territori, com se sent davant les imatges del Forn de Barraca?

"Jo he estat davant les màquines quan estava al Cabanyal, efectivament, però aleshores no podia fer la faena que faig ara des dels despatxos del govern. No sé si és molt útil que, en una roda de premsa, expresse el que sent quan veig les màquines ahí, però estic segura que s'ho poden imaginar. Si no tinguera l'oportunitat de treballar als despatxos, estaria al Forn de Barraca, n'estic segura", ha expressat.

Oltra, que ha evitat posicionar-se en públic contra l'obra en qüestió, sí que ha reconegut que augmentar el nombre de carreteres no és una solució vàlida per als problemes de mobilitat de les ciutats. "Hi ha especialistes com Joan Olmos que ho diuen des de fa anys, si anem posant més carrils per a entrar a les ciutats, cada volta estarà més col·lapsat. Anar en contra d'aquests preceptes és anar en contra de la història i dels futurs dels nostres fills i filles", ha afirmat.

No obstant això, la vicepresidenta no ha deixat clar si el Consell pot demanar al ministre Ábalos la paralització d'aquesta actuació, tal com ha fet l'Ajuntament de València. Tot i que ha reconegut que "és molt difícil mantindre una relació institucional amb un govern en funcions", no ha respost a la pregunta sobre si l'executiu valencià té la voluntat d'exigir que es faça marxa enrere.

"Hi ha la voluntat que no passen coses com la d'aquest matí", ha afirmat, en el sentit que la Generalitat no ha rebut cap informació respecte a l'actuació de la Guàrdia Civil que ha començat aquesta matinada per a desallotjar els activistes que resistien pacíficament al Forn i que s'ha saldat amb quatre detencions i diverses persones ferides per contusions.

Oltra ha defensat que el que és preceptiu és que la Delegació del govern espanyol haguera avisat el president Puig de la imminent actuació policial  A més, ha insistit que, tan prompte com ha tingut coneixement, el conseller de Política Territorial, Arcadi España, s'ha posat en contacte amb Madrid per "a intentar mitjançar i minimitzar l'impacte".


Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next