Oltra vol que els serveis socials, la sanitat i l'educació es vegen "el menys afectats possible" en els pressuposts

La vicepresidenta nega "fisures" entre el PSPV i Compromís, i assegura que hi ha discrepàncies en tots els governs 
30 octubre 2019 12:53h
El Botànic segueix amb la negociació i "ultimant els encaixos" per a "traure els pressuposts dins del termini i en la forma escaient". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). La vicepresidenta del Consell i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha defensat aquest dimecres que la sanitat, l'educació i els serveis socials, "els tres pilars de l'estat del benestar", es vegen "el menys afectats possible" en els pressupostos autonòmics del 2020, de caràcter restrictiu a causa de "la inestabilitat i la falta de finançament". També ha negat "fissures" amb el PSPV en projectes com l'ampliació del port de València.

A un dia de la presentació del projecte de pressuposts, Oltra ha explicat als periodistes que en el Botànic segueixen amb la negociació i "ultimant els encaixos" per a "traure'ls dins del termini i en la forma escaient", i ha recordat que és un procés "complicat".

Ha reconegut, això sí, que no seran els comptes que voldrien al Consell, cosa que ha atribuït tant a la falta de govern a l'Estat i de Pressuposts Generals de l'Estat (PGE) com a la "inestabilitat de la política espanyola" amb la nova convocatòria d'eleccions per al 10 de novembre i, sobretot, a la falta d'un finançament autonòmic just. Oltra també ha posat l'accent que el caràcter restrictiu dels pressuposts que avançarà el Consell aquest dijous, 31 d'octubre, es deu especialment a la falta de finançament autonòmic, cosa que "reivindiquen unànimement tots els partits de la Comunitat".

Davant d'aquesta situació, Oltra ha assegurat que la posició de Compromís és que els tres pilars bàsics de l'Estat del Benestar que gestionen les autonomies es vegen "el menys afectats possible per aquesta situació". Es tracta d'unes conselleries que gestiona la coalició en el cas d'Educació i Igualtat –el seu departament–, mentre que Sanitat depén del PSPV.

"Adequar la voluntat de les conselleries"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que, en les discussions prèvies a la presentació dels Pressuposts de la Generalitat, sempre "totes les Conselleries volen més diners" i més recursos per a poder fer "més coses", i cal intentar adequar això a la situació dels ingressos.

Puig ha assenyalat als mitjans de comunicació que la "voluntat inequívoca" del Consell és presentar aquest dijous uns Pressuposts de la Generalitat per al 2020 perquè el País Valencià i el Consell volen actuar "amb plenitud de les seues funcions", i una d'elles és la presentació de Pressuposts.

Puig ha indicat que la Conselleria d'Hisenda té la responsabilitat d'intentar adequar les demandes de les conselleries als ingressos de la Generalitat i al "problema greu d'infrafinançament", si bé aquests anys s'ha aconseguit la "convergència real" de despesa i d'inversió.

Els Pressuposts de la Generalitat per al 2020 "consolidaran el creixement de l'any passat" i serviran per a tres qüestions "fonamentals", ha dit Puig: estabilitat en temps d'incertesa, consolidació de l'"estat social" valencià i una "reafirmació de l'autogovern".

Ampliació del port

D'altra banda, respecte a si hi ha "fissures" entre Compromís i el PSPV entorn de l'ampliació nord del port de València, Oltra ha remarcat que les diferències "demostren que el Botànic és un govern plural"; encara més ara, quan integra quatre partits. "Totes les persones tenim les nostres opinions", ha recalcat, per la qual cosa creu que les discrepàncies també es donen en els governs monocolor.

Oltra ha defensat que aquestes postures s'han d'encaixar" amb normalitat: "Cal escoltar l'altre, dialogar i, finalment, arribar a un acord; és la dialèctica política quan hi ha cultura democràtica". "Quan hi ha cultura democràtica, la gent s'escolta, parla i acorda", ha insistit per a reiterar que en l'ampliació del port "en principi" totes les parts s'escoltaran, parlaran i acordaran.

next