Diverses ONG demanen un acord entre l'Estat i la Unió Europea per a acollir els migrants de l'Open Arms

Oxfam, Amnistia Internacional, CEAR i la Xarxa Espanyola d'Immigració recorden al govern espanyol que el vaixell porta la seua bandera i demanen que actue per a posar fora de perill les persones a bord
6 agost 2019 19:41h
La petició en Change.org demanant port segur per al desembarcament dels migrants ha aconseguit ja 70.000 signatures. / EFE 

MADRID. Oxfam, Amnistia Internacional, CEAR i la Xarxa Espanyola d'Immigració són algunes de les ONG que reclamen a l'Estat i a la UE que arriben a un acord per a l'acolliment dels 121 migrants rescatats en aigües del Mediterrani central per l'Open Arms, mentre que el govern espanyol insisteix: "És responsabilitat de la Unió Europea".

"Espanya és davantera de la Unió Europea, però és responsabilitat de la Unió Europea en el seu conjunt, i volem que siga conscient que és la seua responsabilitat", ha reiterat aquest dimarts la portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Celaá, davant la insistència dels periodistes sobre la intenció de l'executiu de permetre atracar a l'estat espanyol el vaixell, igual que va fer amb l'Aquarius.

El govern espanyol vol que "la Unió Europea senta la política migratòria com a pròpia", ha asseverat Celaá, en la línia del manifestat pel seu company José Luis Ábalos, i ha afegit que no és una qüestió "voluntarista" sinó de política de la Comissió Europea.

Per a les ONG urgeix eixe acord i demanden al govern espanyol en funcions la seua intermediació, ja que és l'Estat que abandera l'Open Arms. "Cal moure fitxa i assumir la responsabilitat posant al centre la vida de les persones i arribar al més prompte possible a un acord entre els estats europeus perquè siguen efectius els desembarcaments en port segur; l'estat espanyol ha d'espentar, posicionar-se i arribar a eixe acord", ha assegurat a EFE Carlos Escaño, d'Amnistia Internacional.

El responsable de Campanyes de Drets Humans de l'ONG destaca que, "quan hi ha situacions de rescat, cal prioritzar i salvar les vides i assegurar que el desembarcament siga al port segur més pròxim i segur", que en aquest cas són els d'Itàlia i Malta, "descartant Líbia, on hem documentat terribles violacions de drets humans".

"L'Open Arms és un vaixell de bandera espanyola i en eixe cas l'Estat abandera el vaixell; l'estat espanyol ha de coordinar-se amb els centres de rescat més pròxims al vaixell per a assegurar el desembarcament al port més segur i pròxim al més prompte possible; el govern espanyol ha de moure's i tractar d'acordar el desembarcament amb Itàlia o Malta", insisteix. 

En la mateixa línia s'han pronunciat altres ONG, com ara Oxfam Intermón, que també reclama a l'executiu estatal en funcions "que garantisca" un port segur. "L'Aquarius no pot quedar-se en una anècdota; ha de ser una posició política clara del futur Govern d'Espanya, un govern compromés amb els drets humans i amb les persones que es desplacen", assevera Contreras.

Per la seua banda, la Xarxa d'Immigració demana a l'executiu espanyol que accepte l'oferiment dels governs català i valencià, i que permeta l'obertura de qualsevol dels seus ports. Així mateix, xigeix a Sánchez que "no abandone una embarcació que opera sota pavelló espanyol i que ha sigut i és referent internacional en el rescat humanitari civil".

En el mateix sentit, la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) defensa que l'Estat "ha de fer un pas al capdavant" i, si es manté el tancament dels ports d'Itàlia i Malta, que siga l'estat espanyol el país que aculla aquestes persones, de manera que recupere "l'esperit de l'Aquarius per a garantir que no siguen retornades a Líbia; un país en guerra on les seues vides correrien seriós perill".

La petició en Change.org que demana port segur per al desembarcament dels migrants ha aconseguit ja 70.000 signatures. Alguns governs autonòmics –com el basc, el valencià, el català i l'extremeny– han mostrat la seua disposició a col·laborar en l'acolliment dels migrants si al final s'obriren els ports per a l'arribada de les 121 persones a l'estat espanyol.

next