Orengo nega qualsevol gestió com a alcalde de Gandia que poguera haver beneficiat la família Gomar

L'exdirigent socialista assegura que el PSPV no va finançar de manera irregular la campanya electoral de les municipals i autonòmiques de 2007
6 febrer 2019 19:44h
El socialista José Manuel Orengo, en una imatge de la compareixença en la comissió del Senat de finançament de partits. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El que fora alcalde de Gandia (la Safor) entre 2003 i 2011, el socialista José Manuel Orengo, ha defensat la seua gestió al capdavant del consistori i ha negat que la subvenció que va rebre, entre altres associacions, la Federació Valenciana de Futbol per a la compra d'un local –propietat de la família Gomar, sent Toni Gomar primer tinent d'alcalde– tinga res a veure amb un suposat finançament il·legal del PSPV a través de l'empresa de comunicació Crespo Gomar.

"Em costa molt imaginar que existisca algun tipus de mecanisme, ni tan sols portant-lo a extrems delirants, pel qual aquest procediment tinga alguna cosa a veure amb el finançament irregular d'una campanya política l'any 2007; aquesta relació no l'he vista mai i no la veig", ha dit en la comissió d'investigació de les Corts sobre el finançament del PSPV i deel Bloc en les campanyes de 2007 i 2008. Una comissió parlamentària en la qual aquest dimecres també ha comparegut l'exsecretari general del PSPV Joan Ignasi Pla.

Orengo ha dedicat bona part de la seua compareixença a explicar la legalitat de l'ordre de subvencions que va traure el consistori per la qual les associacions que complien els requisits, entre elles la Federació Valenciana de Futbol, van adquirir locals "que elles triaven", no l'Ajuntament, que eren taxats i per als quals es demanava un crèdit que el consistori feia front en un 49%.

Ha indicat que, una vegada es va concedir aquest dret, es va saber que el local triat per la Federació era d'un familiar de l'aleshores tinent d'alcalde. Segons ha relatat Orengo es va demanar un informe tècnic que avalara aquesta decisió i es va convocar el Consell de Participació local per a tractar el tema, que va ratificar aquesta concessió de subvenció, malgrat la pressió mediàtica suscitada i encara que aparentment "no siga estètic" perquè la seua funció era "corresponsabiltizar-se del que està ben fet".

El jutjat de Gandia que investiga aquest presumpte finançament irregular –ha dit l'exalcalde– ha demanat l'expedient complet i li consta que s'ha remés amb la voluntat de col·laboració. Fins hui no se li ha requerit, ha precisat.

En aquestos anys, ha indicat Orengo, no tenia càrrec en l'executiva del PSPV, a la qual va accedir en 2013 després de fer-se Ximo Puig amb la Secretaria General del partit, per la qual cosa ha indicat que no pot parlar sobre la campanya autonòmica de 2007. Una vegada en els òrgans de direcció, ha dit que no va observar "finançament irregular de cap mena".

També ha indicat que en la seua època d'alcalde les contractacions amb l'empresa Crespo Gomar, de la qual era amo Alberto Gomar, van ser menors que en l'etapa posterior amb Arturo Torró (PP) i ha negat que els contractes de Gandia amb aquesta empresa de comunicació foren suficients per a mantindre-la "ni de manera ínfima", ja que tenia uns 90 treballadors. "[L'Ajuntament] era un client ridícul per a ella", ha incidit.

Orengo ha lloat Toni Gomar però ha assenyalat que desconeixia com es gestionava l'empresa del seu fill i ha contat que quan es va assabentar que l'aleshores secretari general del PSPV Joan Ignasi Pla estava a Gandia perquè Crespo Gomar anava a treballar per al partit es va alegrar "moltíssim" que triaren aquesta empresa de la localitat i no Engloba. Ell, per la seua part, ha assegurat que no va contractar la seua campanya amb l'empresa de Crespo Gomar.

next