La periodista ambiental Maria Josep Picó serà la número 2 per València de Més Compromís

Iniciativa, a qui corresponia eixe lloc en la llista electoral, va decidir que fora ocupat per "una persona independent dels àmbits socials"
7 octubre 2019 13:19h
La periodista ambiental i divulgadora científica Maria Josep Picó serà la número 2 per València de Més Compromís. / UJI

VALÈNCIA. Compromís-Més País registrarà aquest dilluns a la vesprada davant la Junta Electoral Provincial la seua llista electoral per a les eleccions generals del 10 de novembre. Quan queden poques hores perquè es produïsca eixa formalització de llista, s'ha desvelat una de les incògnites que encara quedaven pendents: el nom de la persona que ocuparia el segon lloc per València.

Si bé durant la darrera setmana es van donar algunes pistes sobre el seu perfil –dona i independent– no ha sigut fins a aquest dilluns que s'ha confirmat el nom de la periodista ambiental i divulgadora científica Maria Josep Picó. Aquesta proposta havia de tindre el vistiplau de Bloc i Verds-Equo.

El passat 28 de setembre, Iniciativa del Poble Valencià, partit que forma part de la coalició Compromís, ja va expressar la seua voluntat que el lloc que tenia reservat en la llista electoral per la circumscripció de València –abans ocupat per Isaura Navarro, que no tornarà a concórrer perquè ara és secretària autonòmica– poguera "ser ocupat per una persona independent dels àmbits socials".

D'aquesta manera, per València encapçalen la llista Joan Baldoví, Maria Josep Picó i l'exsecretària autonòmica d'Hisenda Clara Ferrando. La llista de Castelló la lidera Marta Sorlí, que ja va ser diputada al Congrés la passada legislatura; mentre que a Alacant el número 1 és per a Ignasi Candela i el 2, per a María José García Roselló.

Especialitzada en la comunicació del canvi climàtic

Picó no forma part de cap de les potes de Compromís, així que es tracta d'una incorporació de 'la societat civil'. Amb tot, la comunicadora és una persona propera a la coalició valencianista. Per exemple, ella va ser l'encarregada de conduir l'acte de presentació de la candidatura i els eixos programàtics de la coalició És el moment al novembre del 2015.

Ara que tant es parla de l'emergència climàtica, la periodista podrà aportar els seus coneixements al debat. Picó és autora del llibre El canvi climàtic a casa nostra (Bromera, 2007). La candidata al Congrés per Més Compromís també és Premi Nacional de Periodisme Ambiental 2005, atorgat pel Ministeri de Medi Ambient. 

Pel que fa a la formació, és llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat CEU Cardenal Herrera i doctora en Comunicació per la Universitat de València, a més de postgrau en Gestió Ambiental i Màster en Noves Tendències i Processos d'Innovació en Comunicació. Actualment, compagina el seu treball com a periodista científica en la UCC+i del Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I amb la docència universitària. Així, és professora associada del Departament de Ciències de la Comunicació de la mateixa institució acadèmica i professora-coordinadora de l'àrea de Periodisme Ambiental del màster de Comunicació Científica, Sanitària i Ambiental de la Universitat Pompeu Fabra. 

La periodista també ha desenvolupat la seua tasca divulgadora en la radiotelevisió valenciana. Aquest abril, la ràdio d'À Punt va estrenar el programa Vides de ciència, on cada dimarts Picó entrevistava veus expertes del País Valencià perquè contaren la seua trajectòria professional i personal. 

Es va especialitzar en la informació de medi ambient en la redacció de Levante-El Mercantil Valenciano i va ser directora de la revista de natura i ciència Nat. També ha publicat altres llibres, com ara El planeta i tu: Idees pràctiques per a cuidar del medi ambient (Bromera, 2008) i Inventat en català (Edicions 62, 2008). Ha coordinat, a més, l'obra col·lectiva Veus per l'horta (Universitat de València, 2014) i la seua publicació més recent és Periodisme ambiental. De la lluita ecologista a l'entorn digital (UOC, 2017).

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next