L'empresa de neteja d'instituts abona els salaris impagats i la plantilla desconvoca la vaga

La Conselleria d'Educació havia avançat a Limpiezas Raspeig diners per la prestació del servei perquè no tinguera excusa per a no pagar les treballadores
14 març 2019 18:23h
Els treballadors de la neteja d'instituts estaven en vaga des del passat 18 de febrer. / CCOO

VALÈNCIA. Després de setmanes de mobilitzacions, protestes i aturades, les persones treballadores de l'empresa Limpiezas Raspeig, que s'encarrega de la neteja de 85 instituts valencians, han decidit desconvocar la vaga en haver cobrat els salaris que la companyia els devia.

Així ho ha anunciat aquest dijous el mateix conseller d'Educació, Vicent Marzà, qui ha assenyalat que gràcies al "seguiment i la pressió" del seu departament la plantilla ha cobrat, alhora que ha assenyalat que la Conselleria romandrà "vigilant" dels futurs pagaments.

Les treballadores han paralitzat la vaga indefinida fins a l'abril, després de cobrar els salaris pendents i la nòmina de febrer i a l'espera de rebre la de març. Des del comité de vaga destaquen que la vaga de quasi un mes, des del passat 18 de febrer, ha sigut "tot un èxit" perquè s'han sumat més del 75% de les netejadores d'aquesta empresa en centres educatius valencians.

Després del cobrament de febrer, un centenar de treballadores han debatut la situació en assemblea i han acordat ajornar la vaga fins al dijous 11 d'abril i reprendre-la si no es duu a terme l'ingrés de març. Es tracta d'"un vot de confiança després de quasi un mes aguantant", ha subratllat un representant de CCOO a Europa Press.

L'anunci arriba vint-i-quatre hores després que la Conselleria obrira un expedient sancionador a les empreses Limpiezas Raspeig i Netalia pels impagaments de les nòmines de prop de 600 treballadores, que portaven des del passat 18 de febrer en vaga. Aquestes empreses s'encarreguen de la neteja d'uns 85 instituts valencians.

A més, Marzà va explicar aquest dimecres que si la resolució d'aquests expedients sancionadors fora favorable, "Limpiezas Raspeig no podrà optar a futures licitacions de la Generalitat". Així mateix, des del compte a la xarxa social Twitter, el conseller va recordar que des d'Educació s'ha avançat el pagament als proveïdors perquè aquests "no tinguen cap excusa" per a no pagar els seus empleats.

"Ja estem preparant la nova licitació perquè el pròxim curs el servei siga gestionat per una altra empresa", va avançar també Marzà, qui va exposar que s'estan assegurant que el pagament de la Conselleria es destina directament a pagar les treballadores.

Per la seua banda, la plantilla havia demanat al Consell dimarts, 12 de març, que assumira "per via d'urgència" la gestió del servei a través d'empreses públiques que garantisquen el pagament de salaris fins a portar a terme una altra licitació amb entrada d'empreses més solvents.

L'objectiu de les treballadores és que es rescindisca el contracte "al més prompte possible" i que el servei torne a eixir a concurs abans d'estiu davant la finalització de l'adjudicació prevista per a l'agost. En qualsevol cas, el portaveu sindical ha posat l'accent que "es tracta que aquesta empresa no torne a tindre cap adjudicació pública".

next