El ple de l'Ajuntament d'Alacant rebutja el feixisme en el 80é aniversari del final de la Guerra Civil

Els regidors han interromput el ple per a poder assistir a l'homenatge al vaixell carboner Stanbrook
28 març 2019 13:41h
La declaració es posiciona contra la guerra i el feixisme, i a favor de la pau i els valors democràtics. / EFE

ALACANT. El ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat amb 28 vots a favor i l'abstenció de l'edil no adscrit Fernando Sepulcre una declaració institucional presentada de manera conjunta pel PSPV-PSOE, Guanyar i Compromís que rebutja el feixisme, amb motiu de la commemoració del 80é aniversari de la fi de la Guerra Civil.

La declaració es posiciona "contra la guerra i el feixisme, i a favor de la pau i els valors democràtics". Així mateix "s'adhereix als actes de celebració de la commemoració del 80é aniversari del final de la Guerra Civil a Alacant que organitzen la Generalitat i la Comissió per la Recuperació de la Memòria Històrica".

La proposta també defensa que s'instaure de manera oficial "el 31 de març, data de la fi de la Guerra Civil, com a dia de record de les persones represaliades", de manera que en eixa jornada s'efectue tots els anys una ofrena floral al Port d'Alacant en record de la partida cap a l'exili dels últims republicans a bord del vaixell carboner Stanbrook, amb destinació a Orà.

El text ha sigut defensat pels regidors Rosana Arques (PSPV-PSOE), Daniel Simón (Guanyar) i María José Espuch (Compromís), que han remarcat –en el cas d'Espuch, especialment emocionada pel seu paper com a edil de Memòria Històrica fins a novembre del 2017– la voluntat de concòrdia i restauració que inspirava la seua proposta.

El portaveu adjunt de Ciutadans, Antonio Manresa, ha mostrat el seu acord amb el text de la declaració però ha lamentat que no s'haguera obert la seua signatura a la participació de tots els grups polítics.

L'alcalde, el popular Luis Barcala, també ha compartit el fons de la proposta i, fins i tot, ha plantejat possibles afegits al text perquè es condemnaren tots els actes vandàlics comesos en relació a la Memòria, entre ells els patits en les seus dels partits polítics i aquest mateix dijous en el bust recordatori al capità de l'Stanbrook, Archibald Dickson, instal·lat al Port d'Alacant.

En el debat de la iniciativa, el no adscrit Fernando Sepulcre ha demanat que els punts de la proposta es debateren per separat davant els dubtes que tenia sobre l'adhesió als actes organitzats per la Comissió de la Memòria Històrica. No obstant això, la seua proposta de votació per separat ha sigut rebutjada, per la qual cosa ell s'ha decantat per l'abstenció.

La proposta s'ha debatut just en la jornada en la qual es procedirà a retre un homenatge a la partida del vaixell, amb una ofrena floral al port. De fet, el desenvolupament del ple s'ha interromput momentàniament durant una hora perquè els regidors de la corporació pogueren assistir a l'acte.

next