La línia roja del PSPV per al Botànic 2.0: tot és negociable excepte el nom del president

Els socialistes demanen un pronunciament públic a Compromís reconeixent Ximo Puig com a líder del nou govern però la coalició reitera que primer anirà a 'pel què i el com'
7 maig 2019 06:00h
Les negociacions per a conformar el Botànic 2.0 hauran d'esperar a tancar un acord per a configurar la Mesa de les Corts. / INMA CABALLER / CORTS

VALÈNCIA. Després d'una setmana marcada pels dies festius, el PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida tenen pendent començar les negociacions per a la reedició de l'Acord del Botànic. No obstant això, sembla que aquestes reunions per a formalitzar el nou govern de la Generalitat hauran de seguir esperant. "No hi ha data", va assegurar el cap del Consell, Ximo Puig, aquest dilluns. De fet, tot apunta que caldrà que passen les eleccions municipals i europees del 26 de maig per a iniciar el diàleg.

Sí que es produiran "diversos contactes", però seran per a configurar la Mesa de les Corts, ja que el parlament valencià inicia la nova etapa el 16 de maig. Eixe dia es constituiran les noves Corts i caldrà escollir la Mesa i la Presidència de la cambra. La Mesa de les Corts està formada per cinc membres i aquesta legislatura hi haurà sis grups. Vox serà la formació que, previsiblement, quedarà fora.

La tria de la persona que ostente la Presidència, que actualment ocupa Enric Morera, anirà molt vinculada a la configuració del nou Botànic, ja que els actors que conformaran el futur executiu consideren interessant repetir la fórmula d'aquesta legislatura.

Les condicions del PSPV

El PSPV ja ha posat les seues condicions: si Compromís vol que la Presidència de l'hemicicle continue en les seues mans haurà de reconéixer Ximo Puig com a candidat a la Presidència de la Generalitat. Així ho va manifestar Manolo Mata aquest dilluns. 

"El nostre desig és que hi haja un pronunciament públic en què reconeguen Ximo Puig com a candidat a la Presidència de la Generalitat", va declarar, per a afegir que "a partir d'ahí es podrà ordenar, com vam fer l'altra vegada, un president o presidenta de les Corts de Compromís i tindre una 'Mesa botànica'". Així, doncs, aquesta és la primera línia roja que marquen els socialistes per a seure amb Compromís. 

Compromís: "L'última cosa serà el qui"

No obstant això, Mònica Álvaro, diputada electa de Compromís, va asseverar en declaracions a À Punt que "la Presidència és un lloc important però no és el més important d'aquestes negociacions". La coalició valencianista, com ja és habitual, remarca que primer anirà "a pel què i a pel com" i que "l'última cosa serà el qui".

El Consell Nacional del Bloc –el partit majoritari dins de la coalició valencianista– es va reunir aquest dissabte per a valorar els resultats obtinguts en les eleccions del 28A i per fixar els criteris polítics de cara a la negociació del futur acord de govern. En aquest sentit, va avisar al PSPV i Podem: els compromisos del Botànic 2.0 han d'incloure els diputats valencians a Madrid. Així, el nou acord ha de vincular l'acció política dels representants valencians a totes les institucions de l'Estat, és a dir, al Congrés i al Senat.

Tot i que aquest pronunciament era del Bloc, el plantejament és compartit per la resta de formacions que conformen la coalició. Així, Mónica Oltra ja va assenyalar en campanya que Compromís demanaria a la resta de parlamentaris valencians a Madrid que assumiren, amb independència del seu color polític, els plantejaments del Botànic.

La llista de desitjos d'Unides Podem-EUPV

També Unides Podem-Esquerra Unida s'ha pronunciat. En el seu cas, ja han posat de manifest quines conselleries els fan goig. Habitatge, Medi Ambient "i tot allò relacionat amb enfortir la transparència i el sistema democràtic" estan en la seua llista de desitjos.

Precisament sobre la confluència d'esquerres formada per Podem i Esquerra Unida va parlar també Puig aquest dilluns. El president en funcions va insistir que "hi haurà un govern format per dos o tres partits" i que el punt de partida serà una majoria progressista en les institucions. 

"No es tracta de sumar trossets, sinó que hi haja un govern com el d'aquest temps", va afirmar Puig a preguntes de la premsa respecte a la possible entrada de Podem al Consell. A més, va descartar que puguen condicionar les negociacions entre el PSOE i Podem per al govern d'Espanya.

Puig va subratllar que en el PSPV estan "disposats" a fer que Podem entre a governar, igual que ho estaven fa quatre anys. "Com més sòlid siga el govern i la majoria parlamentària que el sustenta, millor", va declarar.

next