Puig veu possible investir Sánchez però recorda que PSOE i Podem no sumen i que cal buscar més suports

El president afirma que li agradaria que "l'aroma del Botànic es traslladara" a l'executiu espanyol però que "la seua concreció no és possible" per una qüestió aritmètica
2 juliol 2019 11:23h
Puig ha estat acompanyat de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant la seua intervenció en el fórum organitzat per Europa Press a Madrid.

MADRID. El president de la Generalitat, Ximo Puig, veu més probable que Pedro Sànchez siga investit el 23 de juliol que una repetició electoral. No obstant això, ha advertit que la suma dels vots del PSOE i Unides Podem no es suficient i que, per tant, caldrà buscar "una cosa diferent". "És pura aritmètica, els números no donen. Entenc que el soci preferent ha de ser Unides Podem, però cal trobar un encaix diferent", ha insistit. 

D'aquesta manera, el president ha fet una critica velada a les reivindicacions d'Unides Podem per a entrar a formar part de l'executiu espanyol, tot i que ha matisat que no té "cap problema" que Pablo Iglesias o "qualsevol altre a qui els ciutadans hagen donat la seua confiança" entre al govern com a ministre. "Però, en aquestes condicions, no dona la suma", ha afegit. 

Durant les últimes setmanes, Pablo Iglesias ha reivindicat exportar un pacte de govern "a la valenciana" (PSPV, Compromís i Unides Podem) a l'executiu espanyol. A aquest respecte, Puig ha assenyalat que li agradaria que "l'aroma del Botànic es traslladara", però creu que "la seua concreció no és possible". 

D'altra banda, el president també ha fet memòria per a reivindicar que el PSOE es va abstindre el 2016 per a permetre la investidura de Mariano Rajoy, cosa que li va exigir "un esforç enorme" i que va obrir una crisi interna en el partit que es va saldar amb la dimissió de Sánchez. Així, ha criticat que, ara, aquells que van realitzar l'exigència "no es donen ni per al·ludits", en referència a una possible abstenció del PP i Ciutadans.

Quant a com valoraria que Sánchez puga obtindre la presidència amb el suport, per activa o per passiva, d'ERC i JxCat, Puig ha respost que no veuria cap problema, com tampoc el veuria si li'l donaren el PP o Ciutadans. 

Per sobre de la resta de coses, Puig ha insistit que la repetició d'eleccions no es desitjable. "Els ciutadans no s'han equivocat, han votat allò que consideraven oportú", ha explicat per a defensar aquesta postura. Així, ha apel·lat a la "responsabilitat" de totes les forces polítiques i ha apuntat que "bloquejar és el pitjor que es pot fer en aquestes circumstàncies". 

next