Quatre esquirols seran els nous veïns del Jardí del Túria de València a partir d'aquest dilluns

El projecte, "pioner" a la ciutat, vol canviar la percepció dels jardins perquè es vegen com a "ecosistemes complexos i no només com a espais verds ornamentals"
4 maig 2019 12:22h
Els quatre esquirols estaran dotats d'un collaret emissor, que servirà per a fer un seguiment, poder observar i recollir dades de les zones que els resulten més atractives i dels seus costums en llibertat. / IMATGE CEDIDA PER CÀDEC

VALÈNCIA. Quatre exemplars joves d'esquirol roig –o esquirol comú– seran alliberats dilluns vinent al tram més pròxim al passeig de la Petxina del Jardí del Túria de València gràcies a un projecte que pretén introduir aquesta espècie als jardins de la capital valenciana.

Els regidors Roberto Jaramillo i Pilar Soriano seran els particulars "padrins" d'aquest baptisme natural dels esquirols en el seu nou hàbitat valencià, després de passar diverses setmanes en una gàbia d'aclimatació a l'edifici Naturia del mateix parc, situat en l'antic llit del riu.

La solta es realitzarà aquest dilluns a les 11.00h. Els animals passaran a tindre total llibertat de moviments, encara que la gàbia romandrà oberta al mateix lloc perquè els esquirols puguen tornar si així se senten "més segurs i tranquils".

És la primera vegada que a València es duu a terme un projecte similar mitjançant la col·laboració amb el Centre de Recuperació de Fauna del Saler de la Generalitat, d'on procedeixen els primers exemplars, segons fonts del projecte. 

Es tracta d'esquirols joves que van arribar a eixe centre perduts o lesionats. Una vegada recuperats, tindran amb aquesta acció de naturalització del Jardí del Túria una nova llar, ha explicat l'entitat en un comunicat.

"Els exemplars han demostrat una ràpida aclimatació durant el seu període en la gàbia interactuant entre ells sense problemes i mostrant curiositat durant la seua activitat, per la qual cosa es confia que els quatre esquirols es troben ràpidament a gust als jardins urbans", indiquen les mateixes fonts.

Els quatre esquirols estaran dotats d'un collaret emissor, que servirà per a fer un seguiment, poder observar i recollir dades de les zones que els resulten més atractives i dels seus costums en llibertat.

Un projecte amb finalitats educatives

Segons l'experta Nerea Marín, de la consultora ambiental Càdec, aquest projecte "pioner" ajudarà a entendre aquests jardins "no només com a espais verds ornamentals, sinó com a ecosistemes complexos".

A més, aquests mamífers poden ser beneficiosos per al medi ambient, ja que està demostrada la seua "col·laboració" a l'hora de dispersar llavors d'arbres i arbustos.

El projecte també té finalitats educatives, ja que representa un nou recurs d'educació ambiental, tant pel que fa al coneixement de la vida i costums d'aquesta espècie nativa, com per la importància dels parcs i jardins en la conservació de la biodiversitat.

next