El Suprem no autoritza Junqueras a eixir de la presó per a prometre el càrrec d'eurodiputat 

El tribunal considera que el viatge de l'exvicepresident català a Brussel·les suposaria un "perill irreversible" per al final de procés judicial 
14 juny 2019 12:00h
El Tribunal considera que Junqueras no perd de manera "irreverisble" el seu dret de participació. / SENYAL TRIBUNAL SUPREM

MADRID. Oriol Junqueras no podrà eixir de la presó el proper dilluns per a anar al Congrés a acreditar-se com a eurodiputat juntament amb els altres 53 eurodiputats electes que van resultar escollits el 26 de maig. El Tribunal Suprem no li dona permís, a diferència del que va fer el passat 14 de maig, quan sí que va autoritzar que anara dos dies al Congrés –20 i 21 de maig– per a fer tràmits i assistir a la sessió constitutiva de la cambra baixa.

Els magistrats argumenten que pot produir-se un "perill irreversible" per al final del procés quan encara falta la sentència. Apunten que hauria d'eixir de l'Estat per a anar a Brussel·les i això implicaria "pèrdua del control jurisdiccional" i de la presó preventiva que afecta l'exvicepresident català. També subratllen que la seu del Parlament Europeu és a Brussel·les, on hi viu "el processat en rebel·lia Carles Puigdemont" i on ha establit "la seu de la república catalana a l'exili". D'aquesta manera, el tribunal evita que Junqueras aconseguisca la condició plena d'eurodiputat i també que assolisca la immunitat. 

Un fet que podria afectar el procés judicial en la seua recta final, segons reconeixen els magistrats en la resolució, quan la fase de deliberació està tot just a l'inici. "El deure d'aquesta sala és assegurar que el final del procés judicial adquireix un significat especial i condiciona la resposta a qualsevol sol·licitud que pugua deduir-se", asseguren els set magistrats. 

A més, considera que no es tracta d'una pèrdua "irreversible" del seu dret de participació, sinó d'"un aplaçament temporal" i que, més endavant i segons quina siga la sentència, "poden desaparéixer els obstacles" que li impedeixen tindre la condició d'eurodiputat. El tribunal ha fet cas a la Fiscalia i no a l'Advocacia de l'Estat, que sí que volia que se li donara el permís per a acreditar-se com a eurodiputat al Congrés.

"Perill irreversible"

El tribunal que durant quatre mesos ha jutjat Junqueras considera que deixar-lo eixir per a acreditar-se com a eurodiputat al Congrés suposa "perill irreversible" per al final del procés judicial i que també suposaria "el trasllat obligat" després per a la sessió constitutiva del 2 de juliol, on assoliria la condició plena d'europarlamentari. 

A més, els magistrats remarquen que haver de desplaçar Junqueras fora de l'Estat suposa una "pèrdua de control jurisdiccional sobre la mesura cautelar de presó" i que es produiria "en el mateix instant" que eixira del territori espanyol. El tribunal tampoc passa per alt que la seu del Parlament Europeu està a Brussel·les –tot i que el ple del 2 de juliol se celebra a la seu d'Estrasburg, a França– i que és allí on un dels "processats en rebel·lia diu haver instal·lat la seu del govern de la república catalana a l'exili, que ell presidiria". "Així ho publicita al web i en totes les trobades personals que manté amb líders polítics", subratlla la sala. 

"Aplaçament temporal" perquè l'escó queda "vacant"

El tribunal també creu que Junqueras no perd el seu dret de participació després d'haver sigut escollit, sinó que hi ha un "aplaçament temporal" fins que hi haja sentència i, eventualment, puguen "desaparéixer els obstacles" que li impedeixen adquirir la condició parlamentària. I que ni en el reglament del Parlament Europeu ni en la llei orgànica de règim electoral (Loreg) es determina que no recollir l'acta o no anar a la sessió constitutiva supose perdre aquest dret. 

"Aquesta limitació temporal s'ha d'entendre com una limitació necessària per a poder preservar un altre [aspecte] constitucionalment legítim i propi d'una societat democràtica, l'assegurament del fi del procés penal", argumenten. 

Els magistrats citen un article de la Loreg on diu que, si passats cinc dies des de la proclamació no han acatat la Constitució, el seu escó queda "vacant". "La junta electoral central, per tant, no pot associar la impossibilitat d'acatar la Constitució a un efecte irreversible de la pèrdua del dret inherent a l'elecció", manifesten els magistrats, que consideren que la seua plaça queda "vacant" i que podria convertir-se en eurodiputat més endavant si és absolt. 

A més, defensen que la decisió s'ha fet de manera "ponderada". "La interpretació que assumeix la sala és el resultat de la nostra voluntat de no sacrificar cap dels interessos i drets que convergeixen en aquesta qüestió plantejada", remarquen.

Publicats al BOE

La decisió del Suprem arriba el mateix dia que el Butlletí Oficial de l'Estat publica els noms dels 54 eurodiputats espanyols, entre els quals apareixen Carles Puigdemont i Toni Comín –que es van presentar per Lliures per Europa– i Oriol Junqueras, que va encapçalar la candidatura d'ERC a les eleccions europees. 

El BOE també recull l'acord de dijous de la Junta Electoral Central, on deia que els candidats han de prestar jurament o promesa d'acatament de la Constitució des del Congrés de Diputats, a Madrid, el pròxim 17 de juny a les 12 hores. D'aquesta manera, es tanca la porta definitivament a la petició de Lliures per Europa de recollir les credencials sense la presència física de Puigdemont i Comín.

next