Trini Miró argumenta al jutjat que "ningú" li va demanar "mai" que reclamara el deute per la compra de Valmor

L'exconsellera declara davant el Tribunal de Comptes per l'adquisició per un euro de l'empresa privada que va organitzar la Fórmula 1 a València
4 abril 2019 17:57h
MIró ha assegurat que mai li va arribar cap informe de la Sindicatura de Comptes, ni de la Intervenció General de la Generalitat, ni dels gabinets jurídics del Circuit del Motor. Imatge d'arxiu. / IMMA CABALLER, CORTS VALENCIANES

MADRID. L'exconsellera de Cultura i Esport i presidenta del Consell d'Administració del Circuit del Motor i Promoció Esportiva del 2007 al 2011, Trini Miró, ha assegurat aquest dijous que "mai ningú li va dir" que reclamara el deute per la compra per un euro de l'empresa privada que va organitzar la Fórmula 1 a València, Valmor Sports, i que va suposar una operació que va causar un forat de 24 milions d'euros en els comptes públics.

Així ho ha declarat davant la Sala de Justícia del Tribunal de Comptes, on també han comparegut altres quatre directius de la societat pública Circuit del Motor dins del procés de reintegrament en el qual l'actual Generalitat demana la devolució d'eixos 24 milions d'euros en la demanda formalitzada davant el fiscalitzador per presumptes irregularitats comptables en la compra de Valmor Sports.

Subsidiàriament, la Generalitat exigeix a totes eixes persones, a més de l'exconsellera Trini Miró –que no va participar en la compra–, que abonen els 14,6 milions d'euros de deute que tenia Valmor Sports. El procediment en l'òrgan fiscalitzador és paral·lel i diferent de la causa que se segueix en el jutjat d'instrucció número 2 de València.

Inicialment, també havia sigut cridada a declarar la successora de Miró en el càrrec, Lola Johnson –qui va estar investigada judicialment a València per aquest cas encara que es va sobreseure la causa per a ella al juny del passat any–, però, segons va informar a Europa Press la seua defensa, la sol·licitud ha sigut retirada aquesta mateixa setmana.

Miró: "Ningú em va dir que era urgent reclamar el deute"

A preguntes de l'advocat de la Generalitat, Miró ha assenyalat que "mai ningú" li va dir que reclamara el deute de Valmor Sports ni que denunciara "absolutament res". "Ningú em va dir que era d'urgent reclamació (eixe deute)", ha insistit l'exconsellera, incidint que tampoc li va arribar cap informe de la Sindicatura de Comptes, ni de la Intervenció General de la Generalitat, ni dels gabinets jurídics del Circuit del Motor.

Miró ha abundat que "això de Valmor mai va ser una cosa alarmant ni d'impossible cobrament", entre altres coses perquè entenia que si eixa empresa la conformaven Bancaixa i el president de Pamesa, Fernando Roig, "en cap moment deixarien de pagar". "Ningú va donar la veu d'alarma que el deute era impossible de pagar i jo no he dubtat mai", ha reblat.

En tot cas, ha afirmat que el Consell d'Administració del Circuit de Motor, al contrari del que sosté l'Advocacia de la Generalitat, sí que va reclamar a Valmor Sports el deute després que l'aleshores director del Circuit, Julio García, els informara que així li ho havia exigit "en multitud d'ocasions".

Més de 20 telefonades

Així ho ha confirmat García en una declaració posterior davant el mateix tribunal, on ha recalcat que no va demanar reclamació judicial pel deute de Valmor Sports però que sí que ho va fer extrajudicialment "des del principi" i que almenys els va escriure cinc cartes i els va fer 20 o 30 telefonades. Ha admés, això sí, que coneixia les pèrdues que venien d'eixa empresa, que el 2010 ascendien a quasi 8 milions d'euros.

Una altra de les demandades, la que fora cap d'administració del Circuit, Blanca Tomás, ha assenyalat que va advertir en tot moment els seus superiors, això és, el director del Circuit, Julio García, i l'apoderat d'aquest, José Manuel Escrig, i ha confirmat l'enviament de cartes a Valmor Sports reclamant que pagara el deute.

En el seu interrogatori davant el Tribunal de Comptes, Escrig ha afirmat que no va intervindre en la compravenda de Valmor Sports i que ni ell ni la resta d'apoderats del Circuit del Motor van rebre "mai" cap orde de la Generalitat ni del Consell d'Administració d'aquesta societat pública perquè reclamara judicialment el deute que aquesta acumulava.

Els polítics "coneixien perfectament" la situació de Valmor

Per la seua banda, Luis Lobón, la persona que va subscriure el contracte d'adquisició de participacions de Valmor per delegació del Consell d'Administració del Circuit del Motor, ha dit que desconeix si l'Advocacia de la Generalitat sabia quina era la situació de Valmor Sports però que sí que li consta que "la coneixien perfectament" els responsables polítics i els seus assessors jurídics.

El judici té previst celebrar tres noves sessions per a recaptar el testimoniatge de nous testimonis, entre els quals figura, entre molts altres, l'exvicepresident de la Generalitat José Císcar.

També en qualitat de testimoni es preveia la declaració de l'expresident Alberto Fabra però tampoc acudirà finalment a la Sala de Justícia de l'òrgan fiscalitzador a Madrid, segons van confirmar a Europa Press fonts del Tribunal de Comptes.

next